latinica  ћирилица
12/08/2024 |  13:57 ⇒ 14:06 | Аутор: СРНА

Српкињи у Ђаковици опет каменована кућа

Српкиња која је једини повратник у Ђаковицу Драгица Гашић данас је, по повратку са лијечења у централној Србији, на својој кући затекла каменован и поломљен прозор у спаваћој соби, саопштено је из Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију.
Ђаковица, каменована повратничка кућа - Фото: СРНА
Ђаковица, каменована повратничка кућаФото: СРНА

- Та храбра и поносна жена, која је ријешила да се врати на своје огњиште и да живи у Ђаковици, одакле су сви Срби морали да се иселе како би сачували живе главе, ничим није заслужила овакво насиље и шиканирање коме је изложена од самог почетка нити мржњу коју према њој гаје локални екстремисти само зато што је Српкиња - наводи се у саопштењу.

Из Канцеларије подсјећају да су овој Српкињи екстремисти лијепили на прозоре слике прекланих људи, забрањено јој је да купује хљеб у локалном маркету, није јој дозвољено да замијени врата дома који је више пута обијан, а сада је и каменован.

Канцеларија захтијева од представника међународне заједнице на Косову и Метохији да изврше притисак како би Драгици Гашић и њеној имовини били гарантовани безбједност и неповредивост.

Разбијен прозор на кући Драгице Гашић је, истиче се у саопштењу, сликовит примјер како данас Срби живе и опстају на Косову и Метохији, посебно повратници и какве су у стварности посљедице идеологије мржње коју проповиједају Аљбин Курти и његов режим.

- Четврт вијека од завршетка ратних сукоба, на Косову и Метохији нису, упркос напорима међународне заједнице, створени ни минимални услови за постојање мултиетничког друштва, а оне који данас желе да отварају мост преко Ибра у Косовској Митровици питамо колико прозора намјеравају да поломе у сјеверном дијелу града? - истичу из Канцеларије.

Канцеларија за Косово и Метохију помоћи ће Драгици Гашић да санира штету и да истраје у свом науму да не дозволи да је екстремисти отјерају из Ђаковице, али и информисати све међународне организације, посебно ОЕБС, о овом инциденту.