latinica  ћирилица
12/08/2024 |  12:29 ⇒ 12:30 | Аутор: ТАНЈУГ

Бајден: Повукао сам се из кампање да би спријечили да Трамп побиједи

Предсједник САД Џозеф Бајден изјавио је да се повукао из кампање за реизбор да би Демократска странка могла у потпуности да се концентрише на спречавање бившег предсједника и републиканског предсједничког кандидата Доналда Трампа да освоји други мандат у Бијелој кући.
Џозеф Бајден (фото: EPA-EFE/SHAWN THEW) -
Џозеф Бајден (фото: EPA-EFE/SHAWN THEW)

Бајден је, у првом интервјуу од када се повукао 21. јула из кампање за реизбор, рекао за Си-Би-Ес да је ту одлуку донео у својој породичној кући у Рехобот Бичу у Делаверу, крајем јула, само неколико недјеља након телевизијске дебате са Трампом.

- За мене је и даље кључно питање - одржавање ове демократије... Иако је велика част бити предсједник, мислим да имам обавезу према земљи да урадим оно што је најважнија ствар која може да се уради, а то је да морамо да побиједимо Трампа - навео је Бајден.

Према Бајденовим речима, на његову одлуку да се повуче из кампање утицало је и то што су анкете показивале да он и Трамп имају готово изједначену подршку бирача, као и забринутост једног броја конгресмена из редова Демократске странке да би могло да се догоди да Трамп побиједи на предсједничким изборима у новембру.

Бајден је одлуку о повлачењу из председничке трке саопштио 21. јула када је предложио да демократски кандидат за председника буде потпредсједница САД Камала Харис, а три дана касније се обратио нацији из Овалног кабинета, рекавши да неће дозволити да било шта, чак ни "лична амбиција", стане на пут спасавању америчке демократије.

Харис је прикупила стотине милиона долара и одржала скупове пред хиљадама присталица у оквиру своје кампање откако се Бајден повукао из кампање за реизбор 21. јула.

Према анкети Ипсоса објављеној у четвртак, Харис води на нивоу САД испред Трампа са 42 одсто подршке, док бивши амерички предсједник има подршку 37 одсто бирача.