latinica  ћирилица
12/08/2024 |  11:46 ⇒ 13:07 | Аутор: РТРС

Суд БиХ потврдио оптужницу против 21 особе због продаје диплома

Суд БиХ потврдио је оптужницу у предмету против Зорана Калинића и других која 15 физичких лица и шест приватних високошколских установа терети за трговину високошколским дипломама, саопштено је из Тужилаштва БиХ.
Суд и Тужилаштво БиХ - Фото: ZIPAPHOTO/Borislav Zdrinja
Суд и Тужилаштво БиХФото: ZIPAPHOTO/Borislav Zdrinja

У оптужници Тужилаштва БиХ наводи се да се физичка и правна лица терете за удруживање ради чињења кривичних дјела, коруптивна кривична дјела и недозвољену трговину са више десетина високошколских диплома, углавном економске, правне, техничко-инжењерске, здравствене струке, менаџмента и осталих профила образовања.

Оптужена правна лица, односно приватни универзитети, дјеловали су на подручју Бањалуке, Мостара и Брчко дистрикта, а према прикупљеним доказима, издато је најмање 49 високошколских диплома чије ће поништавање бити затражено у законом предвиђеном поступку, саопштено је раније из Тужилаштва БиХ.

За ова кривична дјела оптужени су и Независни универзитет за политичке и друштвене науке НУБЛ Бањалука, Висока школа за примијењене и правне науке "Прометеј" Бањалука и Универзитет за пословни инжењеринг и менаџмент ПИМ Бањалука, пословна једница Брчко.

Подигнута је оптужница и против Викторија интернационалног универзитета Мостар, који је правни насљедник Универзитета модерних наука ЦКМ Мостар, Високе школе "Унион" Мостар и Интернационалног универзитета у Брчко дистрикту.

Тужилаштво БиХ и Агенција за истраге и заштиту БиХ прикупили су доказе да лица која су незаконито куповала дипломе у врло малом обиму или чак никако нису учествовала у процесу школовања на високошколским установама, а за куповање незаконитих диплома најчешће су плаћали износе од неколико хиљада евра.

Почињеним кривичним дјелима нанесена је велика штета систему високог образовања у БиХ, а угрожени су и грађани дјеловањем лица са незаконито стеченим универзитетским дипломама.