latinica  ћирилица
12/08/2024 |  11:17 ⇒ 14:08 | Аутор: РТРС

Шири се пожар у НП Сутјеска; Без помоћи Србије неће бити стављен под контролу (ВИДЕО)

Током ноћи проширио се пожар у Националном парку Сутјеска. Гашење отежава јак вјетар. Пожар је захватио и борову шуму. Два хеликоптера Хеликоптерског сервиса Српске учествују у гашењу, као и хеликоптер Оружаних снага БиХ. Директор Хеликоптерског сервиса Републике Српске Бобан Кустурић апеловао је да се одобри долазак хеликоптера из Србије без чије помоћи пожар неће бити стављен под контролу, што у овом тренутку не дозвољава Сарајево и министар Елмедин Конаковић.
Пожар, НП Сутјеска - Фото: РТРС
Пожар, НП СутјескаФото: РТРС

Да без помоћи хеликоптера МУП-а Србије неће бити могуће угасити пожар, процјењује и директор Хеликоптерског сервиса Српске Бобан Кустурић. Сарајево сматра Кустурић одговорним за сву штету која је све већа и већа.

- Без обзира на то што су укључене Оружене снаге, не вјерујем да можемо и да ћемо моћи угасити пожар код НП Сутјеска. А требали би почети гасити пожар на подручју општине Билећа. Упутио бих још једном апел овима у Сарајеву да одобре хеликоптер Србије који има ведро пет хиљада литара да дођу да нам помогну у гашењу пожара и одговорно трвдим да је тај хеликоптер био овдје да би пожар био угашен - изјавио је Кустурић.

Шири се пожар у Националном парку Сутјеска. Временски услови не погодују гашењу ватрене стихије која се премјешта с једног дијела парка на други. Травнате површине горе, а највећи изазов је гашење пожара у високој боровој шуми. Осим два хеликоптера Хеликоптерског сервиса, једног Оружаних снага, на терену су и ватрогасци са напртњачама.

- Људи су на терену, транспортовани на лице мјеста. Сад покушавају са наптњачама јер је неприступачан терен. Тако да је и ризично, али ето покушпавамо на све начине да локализујемо пожар. И мислим, даћемо га у току дана потпуно ријешити. Осим ове борове шуме која ће сигурно имати, тешко ће бити за гашење, јер се ствара подземни пожар и онда је то тешко санирати - рекао је директор Националног парка Зоран Чанчар.

И поред надљудских напора припадника хеликоптерског сервиса Српске, у посљедња три дана, због мале носивости ведара, нема напретка у гашењу пожара, упозорава начелник општине Фоча Милан Вукадиновић.

Ни то што је у гашење укључен и хеликоптер Оружаних снага не помаже. Због ситуације која је, каже, алармантна, апелује на министре у Сарајеву да се одобре сви расположиви ресурси.

- Ми смо послали током јучерашњег дана искоординирали са свим министарствима са свим људима, наравно, преко наше Републичке цивилне заштите, јер је то пут да успоставимо контакт са нивоом Савјета министара. И у том дијелу апелујем на све људе у Савјету министара који могу да помогну да одобре употребу КАМ-а од пет хиљада литара носивости ведра који је стациониран у Требињу. Имамо информације да је Србија вољна да уступи још таквих хеликоптера, јер само такви хеликоптери, сигуран сам да би врло брзо угасили пожар - навео је Вукадиновић.

Предсједник Ватрогасног савеза Републике Српске Горан Стојаковић изјавио је да пожар на подручју Националног парка "Сутјеска" и Зеленгоре гасе ватрогасци из Фоче и припадници Републичке управе цивилне заштите, као и да би већи број хеликоптера сигурно значио бржу и ефикаснију интервенцију.

- Прво наступају јединице Националног парка намијењене за гашење пожара у парку. Уколико ове снаге нису довољне, према нашим прописима, тражи се помоћ сусједних ватрогасних јединица. Колега ми није рекао ништа по том питању, да ли треба да се тражи или не. Имамо на располагању земаљске снаге плус хеликоптер Хеликоптерског сервиса Републике Српске - навео је предсједник Ватрогасног савеза Републике Српске Горан Стојаковић.

Највећа одговорност је на министру иностраних послова Елмедину Конаковићу који, по ријечима Кустурића, скупља јефтине политичке поене док пожар уништава све пред собом.

Поручујем овима у Сарајеву, који спречавају долазак хеликоптера из Србије, да пронађу помоћ хеликоптера из било које друге државе да нам помогне. Лично ћу похвалити тај потез, нагласио је Кустурић.