latinica  ћирилица
12/08/2024 |  11:11 ⇒ 11:11 | Аутор: РТРС

Кошарац: Зашто бошњачки политичари од хуманитарне мисије праве политичку тему?

Хоће ли министри у Савјету министара Елмедин Конаковић, Зукан Хелез и Един Форто преузети одговорност због чињенице да пожар у НП Сутјеска није стављен под контролу, него се током ноћи проширио, пријетећи несагледивом штетом, истакао је замјеник предсједавајуће Савјета министара Сташа Кошарац.
Сташа Кошарац - Фото: РТРС
Сташа КошарацФото: РТРС

Подсјетио је да је пожар већ захватио црногоричну шуму, те додао да је то могло бити спријечено.

Нагласио је да без хеликоптера из Србије пожар неће моћи бити угашен.

- Али овај бошњачки тројац и даље распламсава политичке ватре и тензије, јер и даље не дају сагласност за помоћ из Србије. Поново их позивам да у најкраћем року дају потребне сагласности, како бисмо избјегли катастрофалне посљедице по НП Сутјеска - навео је Кошарац у објави на Инстаграму.

      View this post on Instagram

A post shared by Staša Košarac (@stasa.kosarac)

Истакао је да Хеликоптерски сервис Српске већ трећи дан гаси пожаре у овом подручју.

- Имали су помоћ хеликоптера ОС БиХ, али његов капацитет није довољан. Да би пожар био стављен под контролу, неопходан је ангажман хеликоптера Србије који имају ведро од 5.000 литара. Не разумијем зашто бошњачки политичари од хуманитарне мисије праве политичку тему! Заиста није ни вријеме ни мјесто за то. Позивам их да превазиђу унутрашње болести, сујету и его - рекао је Кошарац.

Навео је да су Хеликоптери из Србије гасили пожаре у Сјеверној Македонији.

- Грчка, која је чланица НАТО-а, тражи помоћ хеликоптера Србије у гашењу пожара. Никоме није пало на памет да проблематизује долазак хеликоптера из Србије. Људи су свјесни опасности и желе регионалну помоћ и сарадњу да би се избјегле катастрофалне посљедице. Србија је стопроцентно опредијељена да нам помогне, али проблем је у беспотребном политиканству Сарајева - изјавио је Кошарац.Ко

Кошарац каже да додатни проблем лежи у чињеници да је букнуо нови пожар код Билеће, који такође захтијева интервенцију Хеликоптерског сервиса Српске.

- Хеликоптерски сервис Српске и директор Бобан Кустурић херојски се боре против ватрене стихије и нико нема право да им ускраћује помоћ, поготово не из искључиво политикантских разлога. Апелујем на одговорно и политички зрело размишљање и поступање - закључио је Кошарац.