latinica  ћирилица
12/08/2024 |  10:37 ⇒ 10:41 | Аутор: СРНА

Агенција за заштиту личних података: Упозорење корисницима Фејсбука, Инстаграма и Воцапа

Агенција за заштиту личних података у БиХ позвала је кориснике услуга компаније Мета у БиХ, на опрез при објави личних података на страницама Фејсбука, Инстаграма и Воцапа.
Друштвене мреже (Фото: EPA/ANDREJ CUKIC) -
Друштвене мреже (Фото: EPA/ANDREJ CUKIC)

Агенција је подсјетила на недавне промјене које је покренула Мета, која је 26. јуна промијенила политику приватности за своје кориснике, а да при томе није обавијестила кориснике у БиХ, те и још неким земљама у регији које нису чланице ЕУ.

Промјене се односе на обраду и кориштење свих података корисника /лични подаци, фотографије, видео записи, објаве, коментари/ ове компаније за развој за сада неодређене и необјашњене технологије вјештачке интелигенције, а без јасног обавјештења сврхе и намјене развоја такве технологије.

Корисницима из БиХ није дата могућност одбијања такве употребе података.

О тим новинама корисници из БиХ нису упознати, док су држављани ЕУ приликом уласка на платформе добили упозорење да се политика мијења, па потом и опцију да податке повуку из планираног тренинга вјештачке интелигенције.

Агенција за заштиту личних података сматра да је "Мета" била у обавези да исту опцију понуди и корисницима у БиХ, те и другим земљама у региону које нису чланице ЕУ.

Институције надлежне за заштиту личних података у региону се суочавају са негативном чињеницом да "Мета" није именовала представнике са којим би институције сарађивале.

Агенција се 29. јула обратила компанији "Мета" са захтјевом да се доставе подаци представника са којим би могли успоставити контакт поводом наведеног питања и одговор није још добила.

Агенција очекује да ће се у догледном времену представници наведене компаније обратити како би се трајно ријешио проблем у вези информисања грађана БиХ у вези са обрадом података коју "Мета" проводи, те се грађанима обезбиједила идентична права на заштиту личних података и приватности каква имају грађани ЕУ.