latinica  ћирилица
12/08/2024 |  08:26 ⇒ 10:53 | Аутор: СРНА

Остин наредио распоређивање подморнице са пројектилима на Блиски исток

Амерички министар одбране Лојд Остин наредио је распоређивање подморнице "Џорџија" наоружане навођеним пројектилима на Блиски исток, саопштено је данас из Пентагона.
Америчка подморница (Фото: EPA/WOOHAE CHO / POOL) -
Америчка подморница (Фото: EPA/WOOHAE CHO / POOL)

Аналитичари наводе да је подморница "Џорџија" распоређена у Средоземно море у јулу, али да је веома ријетко да војска јавно објави распоређење сличних средстава.

У саопштењу америчке војске наводи се да је одлука о распоређењу подморнице донијета након Остиновог разговора са израелским министром одбране Јоавом Галантом, те да је указано и да ударна група "Абрахам Линколн" треба да убрза свој долазак у регион.

- Амерички министар одбране поновио је посвећеност Вашингтона сваком могућем кораку за одбрану Израела и указује се на јачање америчког војног присуства и капацитета широм Блсиком истока усљед ескалација тензија у региону - истиче се у саопштењу.

Америчка војска раније је саопштила да ће распоредити додатне борбене авионе и бродове морнарице на Блиски исток јер Вашингтон покушава да ојача одбрану Израела.

Лидер политичког бироа палестинске милитантне организације Хамас Исмаил Ханије убијен је у иранској пријестоници током протеклог мјесеца, што је изазвало пријетње Ирана одмаздом против Израела, који није преузео одговорност за убиство.

Напад и убиство вишерангираног војног лидера либанске организације Хезболах Фуад Шукра на југу Бејрута изазвало је додатне тензије и забринутост од ширења сукоба.