latinica  ћирилица
12/08/2024 |  07:13 ⇒ 08:18 | Аутор: ТАНЈУГ

Пожар код Атине - пламен достизао висину већу од 25 метара, евакуисано 200 особа (ВИДЕО)

Више од 400 ватрогасаца, 110 ватрогасних возила и велики број добровољаца борили су се са пожаром који је избио на око 35 километара од Атине.
Пожар код Атине (Фото: EPA/ALEXANDROS BELTES) -
Пожар код Атине (Фото: EPA/ALEXANDROS BELTES)

Пламен је достизао висину и преко 25 метара. Евакуисано више од 200 особа, углавном старијих и оних који нису послушали упозорења.

Петнаест авиона за гашење пожара и девет хеликоптера били су у операцији до касног поподнева, али су престали да лете након заласка сунца, јавља АП.

Пламен је брзо напредовао ка језеру Маратон, важном резервоару који снабдијева Атину водом, рекао је пуковник Василис Ватракојанис, портпарол ватрогасне службе.

Број оштећених кућа још увијек није познат. Ватракојанис је рекао да су вјетрови достизали снагу олује у области пожара, а пламен је био виши од 25 метара.

Небо изнад Атине замрачило се од густог дима. Становницима села у близини области пожара послати су хитни СМС-ови са упозорењем на евакуацију.

Поруке су послате и становницима неких сјеверних предграђа Атине да ураде исто.

Полиција је известила да је евакуисано више од 200 особа, углавном старијих и оних који нису послушали упозорења.

Други пожар који је избио западно од Атине је обуздан, рекао је портпарол. Вруће и суво време, погоршано јаким ветровима, повећава опасност од пожара.

Јун и јул су били најтоплији месеци икада забиљежени у Грчкој, која је такође имала најтоплију зиму икада.

Метеоролози и владини званичници упозорили на повећану опасност од пожара због метеоролошких услова, од недеље до четвртка, а половина земље биће под "црвеним" упозорењем.