latinica  ћирилица
11/08/2024 |  20:50 ⇒ 20:50 | Аутор: ТАНЈУГ

Сјеверна Македонија: Отац и двојица синова притворени због изазивања пожара

Тројици мушкарца из Скопља за које се сумња да су изазвали пожар код Патишке ријеке поливањем растиња запаљивом течношћу, Тужилаштво је одредило притвор од осам дана.
Пожар - Фото: РТРС
ПожарФото: РТРС

Како се сумња, отац и двојица синова су упаљачем запалили ниско растиње и суву траву код Патишке ријеке. Изгорјело земљиште је у државној својини, а постојала је опасност да се ватра прошири на већу површину шуме, па чак и захвати дио Националног парка "Јасен", преноси Сител.

Осумњичене је примијетио и пријавио очевидац, а када су их полицијски службеници привели, код њих су пронашли неколико литара запаљиве течности којом су изазвали пожар.

На гашењу пожара интервенисале су ватрогасне екипе, наводи се у саопштењу Тужилаштва.

У протекла 24 сата у Сјеверној Македонији избила су 42 пожара, већина је одмах угашена, а тренутно је активно шест пожара. Пет пожара је под контролом. И данас је критично у Македонском Броду - гори на два мјеста, један крак је: село Тажево - село Брезница - Јасен - Белица гдје је ватра захватила борову шуму, а други је код села Слатина. Очекује да ће пожар код Слатине бити стављен под контролу.
Критично је и у Новацима, Кичеву и Часки.

Пожар на Илинској планини је под контролом. Пожари са земље и из ваздуха данас се гасе у Пласници, Кичеву, Делчеву и Штипу, гдје гори неколико депонија, наводи Сител.