latinica  ћирилица
11/08/2024 |  18:20 | Аутор: СРНА

Кошарац: Само бошњачки политички фактор оспорава регионалну сарадњу

Замјеник предсједавајуће Савјета министара Сташа Кошарац поручио је да нема намјеру да полемишем са Елмедином Конаковићем нити са било којим другим министром "Тројке", јер нема мјеста за популизам у ситуацији када букти пожар у Националном парку "Сутјеска".
Сташа Кошарац - Фото: РТРС
Сташа КошарацФото: РТРС

- Поновићу, хеликоптери Оружаних снага БиХ немају довољан капацитет и непоузданог су квалитета, за разлику од хеликоптера Србије, чији је капацитет неупоредиво већи и може зауставити ширење пожара. Али, то очигледно бошњачким политичарима није важно. Они и на овом примјеру показују да одбијају регионалну сарадњу, претварајући ФБиХ у филџан државицу - нагласио је Кошарац у изјави за Срну, додавши да њих не занимају могуће катастрофалне посљедице пожара.

На питање да прокоментарише изјаву Конаковића да би власти у случају потребе ангажовања хеликоптера за гашење пожара прво требало да се обрате Оружаним снагама БиХ, а тек након тога институцијама других земаља, тврдећи да су "хеликоптери Оружаних снага БиХ спремни за интервенције и гашење пожара у сваком дијелу БиХ", Кошарац је одговорио да је њихова једина политика да у јавном дискурсу буду видљиви против сарадње Српске и Србије, чак и када су хуманитарне мисије у питању, рачунајући да ће им то донијети неки глас у хаустору.

- Хеликоптери из Србије гасили су пожаре и у ФБиХ и нико никада није то проблематизовао. Подршка Србије стизала је и у ФБиХ за вријеме пандемије вируса короне, људи из ФБиХ су одлазили на вакцинацију у Србију. Сјетимо се улоге Цивилне заштите Српске у помоћи Турској након земљотреса... - подсјетио је Кошарац.

Он је навео да нико осим бошњачког политичког фактора не оспорава регионалну сарадњу, посебно када је ријеч о хуманитарним мисијама.

- То прави разлику између нас и њих. Убија их комплекс! Послије оваквих њихових реакција, дефинитивно треба преиспитати начин функционисања у Сарајеву - закључио је Кошарац.

Директор Хеликоптерског сервиса Републике Српске Бобан Кустурић рекао је раније данас да је Хеликоптерска јединица МУП-а Србије ставила на располагање свој хеликоптер за гашење пожара у рејону Националног парка "Сутјеска" и да је директор Републичке управе Цивилне заштите Борис Трнинић упутио захтјев за одобравање њиховог ангажмана.

Кошарац је одмах реаговао и затражио од бошњачких министара у Савјету министара да хитно и без одгађања поступе у складу са надлежностима и у најкраћем року одобре ангажман хеликоптера Министарства унутрашњих послова Србије који ће помоћи у гашењу пожара у Националном парку "Сутјеска", на шта је Конаковић одговорио да би власти Републике Српске у случају потребе прво требало да се обрате Оружаним снагама БиХ, а тек након тога институцијама других земаља.