latinica  ћирилица
11/08/2024 |  17:05 ⇒ 20:44 | Аутор: РТРС

Оштра Лука - позитиван примјер локалне заједнице без кредитног задужења (ВИДЕО)

Оштра Лука може бити примјер многим општинама. Једна је од ријетких локалних заједница у Српској која нема кредитна задужења. Захваљујући сопственим средствима, уштедама и уз помоћ Владе Српске протеклих година реализовали су бројне инфраструктурне пројекте. Један од њих је и изградња нове зграде општине.
Општина Оштра Лука - Фото: РТРС
Општина Оштра ЛукаФото: РТРС

Ова општина издваја се и најнижим одборничким накнадама у Српској која је свега 100 марака.

Асфалтирање и одржавање локалних путева. Уређење спортске дворане. Изградња водовода. Куповина земље за изградњу Индустријске зоне. Редовно измирење текућих трошкова и исплата подстицаја пољопривредним произвођачима.

И све то без и једне марке кредитног задужења. Дјелује као немогућа мисија, али у Оштрој Луци није тако.

- Општина Оштра Лука иако мала општина, и иако има статус изузетно неразвијене општине може се похвалити да има стабилан буџет и да домаћински послује - каже Душко Дошеновић, в.д. начелника општине Оштра Лука.

Општинска администрација тренутно је смјештена у монтажном објекту којем ове године истиче употребна дозвола.

Међутим, управо захваљујући домаћинском пословању, уштедама и буџетском суфициту завршена је прва и друга фаза изградње нове зграде општине, у коју је до сада уложено око 500.000 марака.

- Објекат је покривен и затворен столаријом. Очекујемо значајна средства која су обећана из Кабинета предсједника Републике Српске. Очекујемо да ћемо тим средствима комплетирати и завршити објекат - додао је Дошеновић.

Од 2016. године смањене су и одборничке накнаде. Оне од тада износе свега 100 марака мјесечно по одборнику, што је рекордни минимум у Српској.

На тај начин обезбијеђена је уштеда од 60.000 марака на годишњем нивоу.

Та средства искоришћена су управо за затварање кредита којима је општина до тада била оптерећена.

- Подстакнути су многи пројекти који се одвијају у општини Оштра Лука, тако да смо тим средствима значајно поштеђени кредитних задуживања и свега - истакао је Драган Плавшић, шеф Клуба одборника СНСД-а у Скупштини општине Оштра Лука.

Драган Станар, предсједник СО Оштра Лука наводи да ова локална заједница има 15 одборника и да су они прихватили да својим примјером покажу да уштедама на одборничкој накнади могу да помогну општини.

А напоре актуелне власти да на овај начин поправе стање у локалној заједници препознали су и грађани.

У администрацији општине Оштра Лука запослено је 17 радника, а након изненадне смрти начелника општине Драгана Мастикосе у марту ове године, и свега два функционера.