latinica  ћирилица
11/08/2024 |  10:36 ⇒ 11:41 | Аутор: СРНА

Радановић: Срби у ФБиХ грађани четвртог реда

Бошњаци и Хрвати су грађани првог реда у Федерацији БиХ, на другом мјесту су они који се изјашњавају као "остали", на трећем су Саудијци и власници предузећа из исламских земаља, док су Срби на четвртом мјесту, изјавио је предсједник Одбора за заштиту права Срба у ФБиХ Ђорђе Радановић.
Ђорђе Радановић - Фото: СРНА
Ђорђе РадановићФото: СРНА

- Срби су на четвртом мјесту, и то није претјеривање. Иако смо конститутивни народ, ми у ФБиХ имамо само проблеме - рекао је Радановић за београдску "Политику".

Он је подсјетио да Срби трпе неправду и при запошљавању, не поштују се одредбе о омјеру који треба да прати попис становништва, па тако у Кантону Сарајево, као и у осталим кантонима, требало би да буде 35 одсто запослених Срба, а нема их ни један одсто.

Радановић је истакао да посебно брине то што и онај мали број Срба који ради у ФБиХ осјећа нелагодност због свеукупне атмосфере која тамо влада.

- Нападају се дјеца која носе ћириличке дресове, као и провратници који су се вратили прије 20 година, док људи на Озрену нестају -  указао је Радановић.

Он је посебно истакао да се са земљишним књигама дешава озбиљна манипулација, јер службе намјерно не шаљу писане позиве Србима који су власници земље, због чега они губе имовину, него позиве објаве у два дневна листа, док је у Републици Српској сваки Хрват или Бошњак добио писани позив да се јави у вези са имовином.

Радановић је нагласио да се путеви у српским селима нити граде нити обнављају, па се, на примјер, у Бугојну не може ни прићи у петнаестак српских села.

- У општини Кладањ, гдје је било седам српских села, повратници су безуспјешно нудили да са општином по пола финансирају обнову пута. Срушен им је крст који поставе, па су га сада бетонирали у нади да ће опстати. Срби, изгледа, не треба да дођу ни за вјерске празнике - рекао је Радановић.

Он је напоменуо да у Влади Кантона Сарајево, која има 13 чланова, требало би да буде трећина Срба, али се то спречава чак и помоћу изненадне промјене етничке припадности.

- У вријеме док је садашњи министар спољних послова у Савјету министара Елмедин Конаковић био предсједник Скупштине Кантона Сарајево, један Хрват је изненада промијенио етничку припадност и постао Србин - подсјетио је Радановић.

Он је навео да се тај Хрват у скупштинским материјалима приликом гласања за кантоналну Владу изјаснио као Хрват, да би, након критика о мањку Срба, били одштампани други материјали у којима је под изговором о наводној штампарској грешци у новим материјалима постао Србин.