latinica  ћирилица
11/08/2024 |  10:04 ⇒ 10:06 | Аутор: РТС

Израел издао нову наредбу за евакуацију из Кан Јуниса

Сукоб Израела и Хамаса - 310. дан. Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) издале су нову наредбу за евакуацију из Кан Јуниса. Алжир тражи хитан састанак Савјета безбједности УН због израелског ваздушног напада на школу у Гази у којем је убијено убијено више од 100 људи.
Газа (Фото: EPA-EFE/ALAA BADARNEH/илустрација) -
Газа (Фото: EPA-EFE/ALAA BADARNEH/илустрација)

Израел издао нову наредбу за евакуацију из Кан Јуниса

Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) издале су нова упозорења за евакуацију Палестинаца из области Кан Јуниса на југу Појаса Газе и додатно прилагодиле границе хуманитарне зоне коју је одредио Израел, искључујући насеље Ал Џала из те зоне због испаљивања ракета из тог кварта на Израел.

ИДФ је саопштио да намјерава да дјелује против Хамаса у насељу Ал Џала због великог броја напада из тог кварта на Израел и да је због тога останак у тој области постао опасан за палестинске цивиле.

Израелска војска је навела да је, у међувремену, рано јутрос напала локацију у Кан Јунису која је у суботу коришћена за лансирање четири ракете на насеље Кисуфим на сјеверу Израела.

Алжир тражи хитан састанак Савјета безбједности због напада на школу у Гази

Алжир је затражио хитан и отворен састанак Савјета безбједности Уједињених нација 13. августа како би се расправљало о израелском нападу на школу Ал Табин у граду Гази у којима је убијено више од 100 Палестинаца, објавила је Алжирска новинска агенција позивајући се на дипломатски извор.

Додаје се како је састанак сазван "у свијетлу опасних ескалација на окупираним палестинским територијама, посебно након ваздушног напада израелске војске на школу у Гази".

Ројтерс: Неколико америчких војника повријеђено у нападу дроном на базу у Сирији

Неколико америчких војника и припадника коалиционих снага лакше су рањени у нападу дроном у петак у Сирији, изјавио је неименовани амерички званичник за Ројтерс.

Он је рекао да нема тешко повријеђених у том нападу, а да је неколико војника премјештено на одвојену локацију ради даље процјене здравственог стања.

Ројтерс је у суботу јавио, позивајући се на неименованог америчког званичника, да, према првим процјенама, нема повријеђених у нападу дроном на америчке трупе на сјевероистоку Сирије.

Напад се догодио у зони за слијетање Румалин, гдје су смјештене америчке трупе. То је други напад на америчке снаге на Блиском истоку посљедњих дана, након што је Иран најавио одмазду због убиства политичког лидера милитантне групе Хамас Исмаила Ханијеа у Техерану 31. јула.

Иран је за његову смрт окривио Израел. Убиство Ханијеа и вишег војног команданта либанске групе Хезболах, коју подржава Иран, Фуада Шукра у Бејруту, подстакло је забринутост да ће се сукоб у Гази проширити на регион.

Више од 100 Палестинаца погинуло, а на десетине рањене у израелском нападу

Више од 100 Палестинаца погинуло, а на десетине рањене у израелском нападу на школу у коју су били смјештени расељени у округу Дараџ на истоку Појаса Газе, пренијела је агенција Вафа.

С друге стране, ИДФ тврди да је у нападу убијено 20 терориста и виших команданата и да се ту налазила командна соба Хамаса и Палестинског исламског џихада.

Специјални извјестилац Уједињених нација о стању људских права на палестинским територијама Франческа Албанезе оптужила је Израел за "геноцид".

Бијела кућа је саопштила да је "дубоко забринута" због израелског ваздушног напада на школу.

Израелски борбени авиони поново су пробили звучни зид изнад либанске престонице Бејрута.

Јордански министар спољних послова Ајман Сафади рекао је да та земља неће бити бојно поље ни за једну страну, додајући да је тренутни сукоб у региону у суштини акција и реакција потеза Израела и Ирана.