latinica  ћирилица
10/08/2024 |  20:30 ⇒ 20:38 | Аутор: СРНА

Међународна смотра фолклора у Дрвару

У Дрвару је данас одржан завршни дан 23. Међународне смотре фолклора "Аматери своме граду", у оквиру обиљежавања 100 година постојања Аматерског културно-умјетничког друштва "Мира Лукач", на којем је наступило 19 културно-умјетничких друштава из Србије, Хрватске, Федерације БиХ и Републике Српске.
Дрвар-смотра фолклора - Фото: СРНА
Дрвар-смотра фолклораФото: СРНА

На самом почетку програма присутне је поздравила начелница општине Душица Рунић, која је у обраћању нагласила да је у протеклих шест дана из ове општине послата најљепша слика Дрвара.

Рунићева је подсјетила да ово друштво гаји дугу традицију, те да су и у најтежим временима постојали и опстајали, али да је игра и пјесма нешто што је Дрвар увијек представљало.

Свечаним дефилеом учесника од Радничког дома до Спортског центра почела је завршница манифестације, након чега су учесници игром и пјесмом представили традицију и обичаје поднебља из којег долазе.

Један од организатора Предраг Дамјановић рекао је да ово друштво његује фолклор и традицију овог поднебља, те да ових дана славе свој јубилеј, 100 година постојања.

Дамјановић је навео да је друштво основано под називом КУД "Дрвар" да би 2017. године промијенило назив у АКУД `Мира Лукач`, те додао да имају око 100 чланова од најмлађих до старијих категорија.

Предсједник Скупштне овог друштва Предраг Летић рекао је да манифестацију одржавају половином августа у част рођења Мире Лукач, дугогодишњег члана, која је преминула 2014. године.

Летић је додао да су доста народних ношњи успјели да сачувају кроз дуг период, али да вријеме ипак чини своје и да је потребна обнова тих ношњи.

На манифестацији је учествовао и КУД "Петар Први Карађорђевић Мркоњић" из Мркоњић Града, чији су чланови у протеклих шест дана наступили два пута.

Предсједник Скупштине овог друштва Слободан Ћоћкало рекао је да су се радо одазвали позиву да гостују на обиљежавању јубилеја, гдје су представили своје кореографије, додајући да у Дрвару наступају и приликом одржавања манифестације "Дани дрењине".

Међународна смотра фолклора свечано је отворена у понедјељак, 5. августа, а у протеклих шест дана наступило је 30 културно-умјетничких друштава.

Организатор манифестације је АКУД "Мира Лукач" Дрвар, а покровитељ општина Дрвар.