latinica  ћирилица
10/08/2024 |  13:36 ⇒ 19:59 | Аутор: СРНА

Освештан крст посвећен српским цивилним жртвама страдалим у "Олуји" (ВИДЕО)

На православном гробљу Света Ката у Горњем Селишту код Глине данас је служен парастос српским цивилним жртвама у злочиначкој хрватској војно-полицијској акцији "Олуја" 1995. године, те откривен и освештан крст изграђен донацијом предсједника Републике Српске Милорада Додика.
Парастос у Глини -
Парастос у Глини

Крст је посвећен свим српским цивилним жртвама Кордуна и Баније убијеним у "Олуји" почетком августа 1995. године, а на постаменту пише да је постављен 2024. године захваљујући предсједнику Српске Милораду Додику.

Кабинет предсједника Републике Српске Милорада Додика обезбиједио је средства за израду и постављање крста на гробљу Света Ката, гдје су сахрањене многе српске цивилне жртве убијене током и након злочиначке акције "Олуја".

Донација за израду и постављање крста обезбијеђена је на иницијативу Вијећа српске националне мањине града Глине и појединаца из Српске.

Крст висине скоро пет метара највећи је у Хрватској посвећен невино пострадалим српским цивилним жртвама.

Откривању и освештању крста на гробљу Света Ката присуствовао је предсједник бањалучког Одбора за помоћ Косову и Метохији Милорад Арлов.

Злочиначка војно-полицијска акција "Олуја" почела је 4. августа 1995. године офанзивом хрватске војске и полиције, те јединица ХВО на подручју Баније, Лике, Кордуна и сјеверне Далмације.

Дан касније, 5. августа, хрватска војска је ушла у готово напуштен Книн и истакла заставу Хрватске, док су колоне избјеглица преко српских територија у БиХ кренуле ка Србији.

Према подацима Документационо-информациног центра "Веритас", током "Олује" из домова је протјерано више од 220.000 крајишких Срба, а на евиденцији се налазе имена 1.893 погинулих и несталих Срба из ове акције и послије ње, од чега 1.236 или 65 одсто цивила, од којих су око три четвртине били старији од 60 година.

Хрватска војска је током злочиначке акције и након пада Крајине починила злочине над српским цивилима, а спаљено је више од 22.000 српских кућа.

Међународни суд правде је у пресуди из фебруара 2015. године "Олују" оквалификовао као етничко чишћење, али не и као геноцид, мада свјетски експерти за ту област тврде да је та операција имала све карактеристике геноцида.