latinica  ћирилица
10/08/2024 |  13:20 ⇒ 13:21 | Аутор: СРНА

Више од 200 учесника на брдско-бициклистичком маратону

Са врха Јахорине стартовао је четврти међународни брдско-бициклистички маратон "Стазама олимпијских планина" дужине 50 километара, на којем учествује више од 200 бициклиста.
Јахорина - бициклизам - Фото: СРНА
Јахорина - бициклизамФото: СРНА

Организатор маратона је Бициклистички клуб "Форис" из Источног Сарајева, уз подршку Олимпијског центра "Јахорина" и под покровитељством општине Источно Ново Сарајево.

Директор Олимпијског центра "Јахорина" Дејан Љевнаић изразио је задовољство бројем учесника с обзиром да је промоција бициклизма на Јахорини тек на почетку.

- Са представницима `Фориса` смо договорили да ћемо у будућности маркирати велики број стаза за бициклисте. Циљ нам је да направимо и стазу од Јахорине до Пала, која би ишла трасом гондоле кроз феноменалан природни амбијент - рекао је Љевнаић новинарима.

Љевнаић је истакао да је ова љетна сезона прекретница за Јахорину, с обзиром да је за 50 дана регистровано више од 65.000 гостију и 110.000 вожњи.

- Када смо прије шест година почели са развојем љетног туризма на планини, било је немогуће замислити оволики број гостију. Сада је Јахорина једна озбиљна љетна дестинација, а један од сегмената тога је и бициклизам, чији ћемо развој увијек подржати - навео је Љевнаић.

Предсједник Скупштине Бициклистичког клуба "Форис" из Источног Сарајева Драган Стојановић, који је и директор организације маратона, изразио је задовољство што им је Олимпијски центар омогућио бесплатан превоз гондолом до стартне позиције.

- Природа и амбијент којим ћемо возити трку је прелијепа, тако да се надамо да ће наш маратон да расте из године у годину. Стаза је релативно лагана, а бициклисти имају доста кондиције, тако да мислим да тих 50 километара и 700 метара елевација неће представљати проблем - рекао је Стојановић.

Он је истакао да је стаза обезбијеђена и да на најтежем дијелу помоћ пружа Горска служба спасавања.

Циљ трке је на Тргу Србија у Источном Новом Сарајеву.