latinica  ћирилица
10/08/2024 |  13:16 ⇒ 13:16 | Аутор: СРНА

Линта: Догађаји из Книна и Имотског потврђују да је Хрватска проусташка држава

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта сматра да су овогодишња прослава злочиначке акције "Олуја" у Книну и концерт Марка Перковића Томпсона у Имотском потврдили неспорну истину да је Хрватска проусташка држава.
Миодраг Линта (Фото: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/ bs) -
Миодраг Линта (Фото: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/ bs)

Линта је подсјетио да се у Книну 5. августа поново узвикивао усташки поздрав "За дом спремни", док је у једном книнском кафићу на разлас пуштана усташка пјесма "Ево зоре, ево дана" која велича усташке злочинце односно, команданте "Црне легије" Францетића и Бобана.

- Више стотина Хрвата су у колони шетали улицама Книна и подизали десну руку у нацистички поздрав и пјевали, између осталог, `Због Анице и бокала вина, запалит ћу Крајину до Книна. Запалит ћу два, три српска штаба, да ја нисам долазио џаба` - указао је Линта.

Он је навео да је концерт Томпсона у Имотском, на којем је било присутно више десетина хиљада Хрвата, протекао у уобичајној промоцији усташких обиљежја, симбола и пјесама, а владала је проусташка атмосфера.

- Виориле су се заставе ХОС-а на којима стоји усташки поздрав `За дом спремни`. Такође, пјевала се усташка будница `Ево зоре, ево дана`, док је споменик пјесника Тина Ујевића загрнут је заставом ХОС-а - додао је Линта.

Он је истакао да је један од симбола данашње Хрватске проусташка пјесма Томпсона "Бојна Чавоглаве" чије извођење почиње са усташким поздравом "За дом спремни", који представља супротност цивилизацијским вриједностима, демократији и људским правима које штити европска конвенција.

- Од доласка Фрање Туђмана на власт до данас у Хрватској је на дјелу историјски ревизионизам и рехабилизација усташтва, Независна Држава Хрватска /НДХ/, истакнутих усташких личности, као и усташких обиљежја и симбола - указао је Линта.

Он је нагласио да Хрватска није способна да буде модерна европска држава већ живи заробљена у својој усташкој и мрачној прошлости, што потврђује много примјера.

- Хрватска је 1993. године донијела одлуку да исплаћује пензије преживјелим усташама и члановима њихових породица за геноцид над Србима, Јеврејима и Ромима. У закону о празницима, споменданима и нерадним данима из 1996. године 15. мај је одређен за дан сјећања на хрватске жртве слободе и независности којим су усташе и остали припадници оружаних снага НДХ проглашени борцима за слободу. Хрватски сабор је од 2016. године поново покровитељ комеморације убијеним усташким злочинцима у Блајбургу - подсјетио је Линта.

Он је указао да је усташки поздрав "За дом спремни" прва озаконила Влада Ивице Рачана 2001. године, када је Министарство управе донијело одлуку да је статут "Удруге бојовника ХОС-а" са поздравом "За дом спремни" у складу са законом о удружењима, што је постало основ за одобравање каснијих таквих захтјева.

- Савјет за суочавање са прошлошћу хрватске Владе је 2018. године донио одлуку да се `За дом спремни` може користити за вријеме комеморације хрватским војницима. Поред тога, Високи прекршајни суд у Загребу је 2020. године донио одлуку да употреба `За дом спремни` на почетку пјесме `Бојна Чавоглаве` Марка Перковића Томпсона није више чак ни прекршај против јавног реда а мира, а камоли злочин из мржње - навео је Линта.

Због свег наведеног, истиче Линта, потпуно је јасно да нико од учесника проусташких скупова у Книну и Имотском неће бити приведен нити ће прекршајно одговорати, а камоли кривично, због кршења Устава који забрањује свако позивање на националну, расну или вјерску мржњу.

Линта истиче да Србија треба да уради свеобухватан извјештај о рехабилитацији усташтва и геноцидне НДХ са мноштвом конкрентих примјера и да га преведе на више страних језика.

- Тај извјештај треба да буде послат свим значајним међународним организацијама, свим чланицама ЕУ, другим важним државама, свјетским медијима, познатим личностима на међународном нивоу и др. Један од разлога јесте и чињеница да Хрватска угрожава мир и стабилност и постаје негативан примјер да је могуће да се некажњено рехабилитује нацизам као највеће зло у историји човјечанства -  навео је Линта.