latinica  ћирилица
10/08/2024 |  10:59 ⇒ 13:11 | Аутор: СРНА

ЕУ: Отварање моста на Ибру експлозивно питање

Затварање филијала Поште Србије на Косову и Метохији представља кршење договора о дијалогу, а отварање моста на Ибру експлозивно је питање, рекао је портпарол ЕУ Петер Стано и истакао да није добро што је дијалог Београда и Приштине у "сталном кризном модалитету" који прати све више једностраних потеза администрације у Приштини.
ЕУ - Фото: РТРС
ЕУФото: РТРС

Стано је рекао да је претресање и затварање осам Филијала Поште Србије на сјеверу Косова једнострано, некоординисано, са негативним утицајем на локално становништво.

- Зато тражимо од власти да размотре своју одлуку и да се врате дијалогу са конструктивним идејама о томе како да ријеше проблем који имају. Желимо да видимо ангажовање и дијалог умјесто једностраних потеза - рекао је Стано у интервјуу за Н1.

Стано је навео да су представници САД, кључних европских земаља и ЕУ затражили од Аљбина Куртија да не повлачи једностране потезе и отвара главни мост на Ибру, али је он изгледа одлучан да то уради.

Одговарајући на питање да ли би ЕУ могла да заузме проактивнији став и предузме конкретне потезе, Стано је рекао да ЕУ "није сила која интервенише" и да "не жели да намеће ствари својим партнерима, што би грађани могли да сматрају мијешањем у унутрашње ствари.

- ЕУ то њима не може да нареди. Ако не желе – жао нам је. Неће напредовати, али ће сами себе казнити и казниће своје народе и неће се приближити ЕУ - навео је Стано.

Он је одбацио тврдњу да је дијалог Београда и Приштине није успјешан, додајући да је дијалог у застоју, јер "два главна актера не желе да разговарају, а и када разговарају, нису у стању да повуку потезе како би постигли неопходне компромисе зарад интереса својих народа".

Коментаришући податак да опада подршка евроитеграцијама у Србији, као и да ЕУ од Србије жели да направи депонију, Стано је рекао да прича око ископавања литијума у Србији још није готова.

- Све што радимо са Србијом вођено је европским стандардима. ЕУ не би подржала нешто у Србији што иде против тих стандарда - поручио је Стано.

Рекао је да је потребно много више појашњења о овој теми и да је ту пресудна улога власти у Србији чија је одговорност да разговара са сопственим народом.

Стано је додао да је важно да људи добију све информације и да постоји трајна дебата која је заснована на чињеницама, а не погрешним претпоставкама, као и да се посвети пажња реалним забринутостима које имају људи.