latinica  ћирилица
09/08/2024 |  21:02 | Аутор: ТАНЈУГ

Фудбалери Шпаније нови олимпијски шампиони

Фудбалери Шпаније нови су олимпијски шампиони пошто су у финалу послије продужетака побиједили домаћина Француску резултатом 5:3 (3:3).
Француска - Шпанија (Фото: EPA-EFE/MOHAMMED BADRA) -
Француска - Шпанија (Фото: EPA-EFE/MOHAMMED BADRA)

Француска је на Парку принчева повела голом Енца Милоа у 11. минуту, али су затим Шпанци дали три гола за десет минута.

Фермин Лопез је био стријелац у 18. и 25. минуту, а асистент Лопезу за први гол Алекс Баена погодио је у 28. минуту из слободног ударца искоса са 20 метара.

Занимљиво је да су и Лопез и Баена били у тиму Шпаније на претходном Европском првенству које је "црвена фурија" освојила.

Резервиста Француске Магнес Аклиуш је у 78. минуту смањио на 2:3 и тако унио неизвјесност у финиш меча.

На старту надокнаде послије ВАР интервенције бразилски судија Рамон Абате Абел досудио је пенал за Француску, а Жан-Филип Матета је био прецизан са бијеле тачке и тако послао меч у продужетак, ког не би ни било да је у 90+6. минуту Бенат Туриентес умјесто пречке погодио мрежу.

Што један резервиста Шпаније није успио, други јесте, у 100. минуту.

Серхио Камељо је прелијепим голом послије асистенције Адриана Бернабеа вратио предност Шпанији.

Камељо је затим у 120+1. минуту ставио тачку на меч.

Шпанија је тако послије пораза у финалу од Бразила на претходним Играма овог пута успјела да освоји златну олимпијску медаљу.

Прије само три недјеље сениорска репрезентација Шпаније постала је првак Европе, а прије десетак дана млада репрезентација Шпаније, играчи до 19 година, такође су постали шампиони "Старог континента".