latinica  ћирилица
09/08/2024 |  19:59 | Аутор: РТРС

Албанска веза Тејлор Свифт: Како је Исламска држава стигла на Западни Балкан?

Америка гура Србе и Бошњаке у рат, док са друге стране подржава и албанско-исламистичке наративе. Американци, заправо, подржавају неред у Европи, каже саговорник РТ Балкан, стручњак за безбједност Џевад Галијашевић.
Џевад Галијашевић - Фото: РТРС
Џевад ГалијашевићФото: РТРС

Концерт велике свјетске музичке звијезде Тејлор Свифт у Бечу и Албанац одабран за извршење терористичког акта нису случајност, оцјењује за РТ Балкан стручњак за безбједност Џевад Галијашевић.

Албанац из Сјеверне Македоније ухапшен је због планирања терористичког напада (бомбом или ножем) на концерту америчке пјевачице Тејлор Свифт у Бечу.

Он се се заклео на вјерност милитантној Исламској држави, саопштила је тамошња полиција, а пренио Ројтерс.

Признао је кривицу и наводно је рекао да је желио да побије невјернике.

- Сваки терористички акт или покушај терористичког акта дјело је организоване групе која има своју идеологију. Иза појединца или неколико њих који су избршиоци увијек стоји моћна организована група која пружа логистику, обуку, наоружање и новац за спровођење напада у дјело - објашњава наш Галијашевић.

Према Галијашевићевим ријечима, примјетно је да се хибридне операције интензивирају и да су изразити притисци на политички систем унутар држава Балкана, највише на Србију и Републику Српску, али је примјетно и у Црној Гори, самим тим и пријетње од тероризма су у порасту, поручује наш саговорник.

Један од примјера хибридне операције је и посљедњи случај када је СДА, чији је оснивач творац Исламске декларације Алија Изетрбеговић, блокирала средства из ЕУ, а за то, заједно са америчком амбасадом у Сарајеву, покушава да окриви Републику Српску.

- СДА је кључни фактор дјеловање екстремних група на Балкану, и кроз политички систем и кроз безбједносне структуре, и са свим својим људима и покретима. Сви ти екстремисти и покрети били су увијек дио њихове политичке агенде у духу Исламске декларације коју је и написао Алија Изетбеговић, а све уз знање и прећутну, а некада и јавну подршку Америке - указује Галијашевић, додајући:

- БиХ најважнија база глобалног тероризма са знањем Запада. Сада, међутим, исламски тероризам у том облику покушавају да инсталирају и пробуде та вехабистичка осјећања на Косову и Метохији и у Албанији и Сјеверној Македонији - истиче Галијашевић.

Познато је да су муџахедини деведесетих имали своје одреде у рату у Босни, а да су неки, након тога отишли у Сирију и на друга блискоисточна ратишта, док су други остали у БиХ гдје и сада врше обуке и имају своје кампове.

Према ријечима Галијашевића, Америка гура Србе и Бошњаке у рат, док са друге стране подржава и албанске-исламистичке наративе.

Како Галијашевић наводи, Американци, заправо, подржавају неред у Европи и помажу га толико да чак и Њемачка, којој такво стање у Европи не треба, оваквим ставом га аболира и подржава на свој начин.

- Исламизам је "закаснио" у Албанију, код њих је исламизам споредна тема. Битна им је нација, језик и држава и на тим основама покушавају да развију исламистичке осјећаје. Било је тога наравно и деведесетих, када су формиране поједине исламистичке организације на КиМ и у Албанији, али је чињеница да су Албанци остали орјентисани на то како да окупирају Косово, како да га оцијепе и уједине са Албанијом, слиједе Македонија и на крају Црна Гора - објашњава стручњак за безбједност.

Зашто је баш Албанац одабран да изврши терористички акт на концерту Тејлор Свифт и какве везе Беч има са КиМ, упитан је Галијашевић, који објашњава повезаност радикалних исламиста у Европи.

- Албанци су и раније вршили терористичке нападе у Бечу, а Беч је још од рата деведесетих постао центар вахабизма за тај дио Европе. Управо Албанци који су прихватили ту идеологију, још од ратова деведесетих из Беча су дјеловали према Косову и Метохији на исламској радикализацији. Истовремено су се супротстављали западној цивилизацији, дајући примјер комшијама на КиМ и зато је одабран Албанац - објашњава Галијашевић, додајући:

- Пуцњем, планираном акцијом или минско-експлозивним средством у Бечу терориста жели да изврши идентитетску детонацију у Албанији, на КиМ и у Сјеверној Македонији. Он жели да убрза албански народ који врло споро улази у процес исламизације - рекао је он.

Галијашевић указује да је све више таквих улога, а као примјер наводи и ликвидираног терористу Фатона Хајризија који је убио српског полицајца, као и радикалног исламисту који је ликвидиран након што је ранио припадника жандармерије испред израелске амбасаде у Београду.

- Они су свјесни да ће одговарати, да ће бити ухваћени и да можда неће преживјети ту акцију, али ипак иду у њу. Фанатик је најбољи и најјефтинији војник. Довољно је да га увјерите у исправност акције коју предузима у име вехабизма и не морате га пуно ни платити. Он више то не доводи у питање - објашњава Галијашевић.

У контексту посљедњих дешавања на КиМ гдје се повећавају притисци на српски народ, укидају апсолутно све српске институције и онемогућава живот Србима, Галијашевић каже да циљ није само "државност Косова", већ и потпуно истребљење Срба.

- Зато се изводе терористичке акције, зато се радикализују људи, зато се даје примјер терористичких напада у свијету, који ће доћи до КиМ, да би се у крајњој линији радикализовало Косово и поништио сваки траг постојања Срба на тим просторима, јер Срби су свједоци традиције, културе и постојања српске државе на тим просторима много прије доласка Албанаца - указује Галијашевић.

У медијима и на друштвеним мрежама појавила се информација да су родитељи ухапшеног младића Албанци из Сјеверне Македоније.

Указује се и на то да је идентично поријекло имала и особа која је у пуцњави Бечу 2020. године убила четири особе.

Извор: РТ Србија