latinica  ћирилица
09/08/2024 |  19:10 ⇒ 19:59 | Аутор: РТРС

Конаковић поново злоупотријебио позицију министра (ВИДЕО)

Док се декларативно залаже за суверенитет БиХ, министар иностраних послова у Савјету министара Елмедин Конаковић заправо тражи њен протекторат.
Елмедин Конаковић - Фото: РТРС
Елмедин КонаковићФото: РТРС

Његово писмо Савјету за провођење мира, званичницима САД, Европској унији и земљама чланицама Уније да задрже ОХР у БиХ, јер би она, како наводи, у супротном постала нефункционална земља изложена малигном руском утицају, показује сву парадоксалност БиХ.

Из Републике Српске оцјењују да је Конаковић по ко зна који пут злоупотријебио позицију за своје политичке циљеве, показао зависност о страном утицају, али и неспособност да преузме одговорност.

И кад се чини да не може апсурдније, БиХ премаши себе. Конаковић јединствен је примјер једног званичника у свијету који умјесто већег степена самосталности и суверености, тражи задржавање колонијалног статуса за сопствену земљу, сматра српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић. Каже да у његовом писму не постоји дословно ниједна истинита реченица.

- Од излизаног трабуњања о малигном руском утицају до Конаковићевог европејства - све је фејк. По ко зна који пут Конаковић приватизује заједничке институције и покушава да лични поданички апел представи као званичан став БиХ. Што се мене тиче Конаковић у своје име може тражити и да се БиХ припоји Марсу, али у име БиХ не може радити ништа без сагласности свих њених народа - рекла је Цвијановићева.

И док се декларише као дио проевропских снага, Конаковић позивом за останак ОХР-а заправо гура БиХ назад.

- Послије данашњег иступа логично је очекивати да затражи повратак великог везира и пуну јурисдикцију султана и порте над БиХ. Тако би се избјегао утицај Византије и спремно дочекала анексија Аустрија - рекао је предсједник Српске Милорад Додик.

Умјесто суверенитета и интегритета, за шта се званично залажу, тражити да странци владају БиХ помрачење је демократије, став је и српског делегата у Дому народа ПС БиХ Радована Ковачевића. Оцјењује да је Конаковић у писму изнио неистине.

- Лаж је да је високи представник врховни тумач Устава, лаж је да постоји високи представник у БиХ, лаж је да постоји ПИК којем се он наводно обраћа, јер ПИК по Дејтонском споразуму исто тако не постоји и на те три лажи они покушавају да заснују истину, а на лажима се не може заснивати истина - јасан је Ковачевић.

На Конаковићеву контрадикторност залагања пута ка Европској унији и истовременог позивања на останак ОХР-а, а једно друго искључује, указује и министар финансија у Савјету министара Срђан Амиџић. Додаје да управо Конаковићево писмо говори о нефункционалности БиХ.

- Волио бих да колеге у Сарајеву почну сами доносити одлуке, макар и погрешне, боље је него да имају туторе са стране. БиХ не може да функционише док имамо такве политичке партнере у Сарајеву - наглашава Амиџић.

Из Републике Српске речено је да иза Конаковићевог писма стоји заправо неспособност за преузимање одговорности за БиХ.

- Ако Конаковић већ има потребу да се јавно исповиједа и каже да су Бошњаци народ који није дорастао томе да буде државотворан или одговоран заједно са Србима и Хрватима за БиХ, онда је боље да не пише странцима, него да пише Србима и Хрватима, тражи опроштај зато што Бошњаци више деценија покушавају да отму од нас БиХ, па да се заједно покушамо вратити на дејтонски пут и да тражимо мир у нашим животима - каже правник Огњен Тадић.

Да Конаковић показује страх од суверенитета оцјењују и у Амбасади Руске Федерације. Наводе да они који позивају на очување ОХР-а потврђују своју неспособност да самостално одлучују и сносе одговорност за њих. А без истинског суверенитета ниједна земља није одржива.