latinica  ћирилица
09/08/2024 |  17:28 ⇒ 21:16 | Аутор: ТАНЈУГ

Велики пожар на Дајбабској гори, заштићене куће

Велики пожар избио је данас на Дајбабској гори у Подгорици и подгорички ватрогасци су на терену, потврђено је из Службе заштите и спасавања Подгорице.
Пожар (Фото: EPA-EFE/RAÚL SANCHIDRIÁN/илустрација) -
Пожар (Фото: EPA-EFE/RAÚL SANCHIDRIÁN/илустрација)

Вршилац дужности командира Службе заштите Здравко Блечић рекао је да је пожар већих размјера, преносе црногорски медији.

Градоначелник Подгорице Оливера Ињац саопштила је да су ватрогасци успјели да заштитите куће у подножју, те да ће пожар у најкраћем року бити локализован, уколико стање остане овакво.

Она је рекла да у гашењу пожара ватрогасцима помажу колеге из Колашина и из Директората за заштиту и спасавање чији је авион ангажован.

Ињчева је још једном апеловала да сви својим понашањем допринесу смањењу ризика од настанка пожара, те подсјетила да је на снази забрана паљења ватре на отвореном.

Предсједник Црне Горе Јаков Милатовић изјавио је да је међународним партнерима упутио молбу за донацију модерног ватрогасног возила специјално дизајнираног за тешке терене и сложене акције спасавања људских живота на високим објектима.

Он је на друштвеној мрежи "Икс" написао да би модерно ватрогасно возило омогућило тимовима да брже реагују и управљају пожарима на изазовним теренима.

- На тај начин, унапређујући ефикасност и безбједност ватрогасаца, сачуваћемо људске животе, имовину и природу који су протеклих седмица на удару ватрених стихија - истакао је Милатовић.