latinica  ћирилица
09/08/2024 |  17:21 ⇒ 18:02 | Аутор: СРНА

Јубиларни 25. Лут фест од 22. до 27. септембра

Двадесет пети Међународни фестивал професионалних луткарских позоришта за дјецу Лут фест 2024 биће одржан од 22. до 27. септембра у Источном Сарајеву, на сценама Културног центра и Народног позоришта, потврдила је продуценткиња Фестивала Александра Митрић Штифанић.
Лут фест - Фото: СРНА
Лут фестФото: СРНА

Штифанићева је истакла да је овогодишњи фестивал велики јубилеј и успјех луткарства, на којем ће учествовати луткарска позоришта из Србије, Републике Српске, Федерације БиХ, Бугарске, Јерменије, Јужне Кореје, Мађарске и Руске Федерације.

- Фестивал на којем је до сада учествовало 220 позоришта из 43 земље свијета говори о најзначајнијој позоришној манифестацији за дјецу у Српској, коју традиционално организује Форум театар из Источног Сарајева, продукција са статусом репрезентативног удружења у култури Републике Српске - нагласила је Штифанићева.

Према њеним ријечима, на овогодишњи Фестивал пристигло је 30 пријава од којих је селектор Фестивала Витомир Митрић одабрао 12 представа за такмичарски програм.

Митрић, који је и директор Фестивала, навео је да је ријеч о представама које трагају за новим облицима луткарске умјетности, али не занемарујући традиционалне форме, тежећи модерном, савременом и експерименталном изразу.

Он је рекао да је мото овогодишњег фестивала "Језик луткарства" који прати естетику визуелног луткарског израза и инспиративних надахнућа и тако постиже, како каже, магију луткарства без ријечи.

Митрић је нагласио да радионице, мастер-клас предавања, промоције књига о луткарству и други фестивалски програми, доприносе значају фестивала у свјетским оквирима луткарске умјетности.

- Ове године имамо посебну част, да славимо јубилеј Лут феста, четврт вијека луткарства у Источном Сарајеву и Српској, уз учешће најпознатијих луткарских ансамбала из цијелог свијета - истакао је Митрић.

Он је поручио да, у складу са културном политиком Министарства просвјете и културе Српске, града Источно Сарајево и мисијом Фестивала, Форум театар и ове године жели да настави са политиком децентрализације културе и умјетности у Српској.

Према његовим ријечима, отварањем Народног позоришта у Источном Сарајеву створени су бољи технички услови за реализацију фестивала и сложених фестивалских представа.

- У току су припреме и договори градоначелника Источног Сарајева Љубише Ћосића са начелницима општина Источно Ново Сарајево и Источне Илиџе Јованом Катићем и Маринком Божовићем о финансирању јубиларног фестивала - навео је Митрић.

Митрић је изразио очекивање да ће ресорно министарство и друге институције расписати конкурсе и одобрити адекватна средства за овај фестивал и омогућити да ова, најстарија позоришна манифестација за дјецу, буде одржана у најбољем свјетлу.