latinica  ћирилица
09/08/2024 |  15:46 ⇒ 16:05 | Аутор: РТРС

Амбасада САД поново оптужује Додика

Амбасада САД у БиХ поново се обрушила на предсједника Републике Српске Милорада Додика. Овај пут оптужили су Додика, који је и лидер СНСД-а, да је извршио притисак на локалне заједнице у којима је ова странка на власти, да се повуку из програма помоћи који Амбасада проводи у БиХ.
Амбасада САД у БиХ (Фото: FB/United States Embassy to Bosnia and Herzegovina) -
Амбасада САД у БиХ (Фото: FB/United States Embassy to Bosnia and Herzegovina)

Из Амбасаде су навели да је САД уложио велику количину новца у локалне заједнице у БиХ.

- Сједињене Америчке Државе снажно подржавају локалну власт у БиХ. Зато улажемо 14,1 милиона долара како бисмо помогли општинама широм БиХ да побољшају квалитет услуга које пружају својим грађанима и да генеришу инвестиције и радна мјеста користећи снагу дијаспоре БиХ. До сада је програм "Дијаспора инвест" генерисао 69 милиона долара инвестиција и створио више од 2.800 радних мјеста широм БиХ. Све општине у БиХ су квалификоване за учешће у нашим инвестиционим и локалним владиним програмима, а тренутно учествује 30 општина из ФБиХ и 10 општина из Републике Српске - навели су из Амбасаде САД.

Даље наводе да је ту требало да буду и општине у којима је СНСД на власти, али да је Додик био против тога.

- Многе општине које води СНСД аплицирале су и одабране за учешће у овим програмима, али их је Милорад Додик притиснуо да се повуку, па сада њихове заједнице пропуштају бенефите - радна мјеста, побољшану инфраструктуру, инвестиције и још много тога - које ови програми пружају широм земље. Зашто је Додик више заинтересован за обогаћивање себе и своје породице него за обогаћивање локалних заједница и побољшање квалитета живота у општинама? - навели су из Амбасаде САД, завршивши објаву на друштвеним мрежама са "Ми знамо гдје је новац".