latinica  ћирилица
09/08/2024 |  14:59 ⇒ 14:59 | Аутор: РТРС

Арлову одбијен захтјев да на Преображење посјети КиМ

Предсједнику Одбора за помоћ Косову и Метохији Милораду Арлову није одобрен захтјев да на Преображење Господње 19. августа посјети Косово, како би присуствовао храмовној слави у Прилужју.
Милорад Арлов - Фото: РТРС
Милорад АрловФото: РТРС

- Обратио сам се 7. августа официру за везу Канцеларијe Приштине у Београду да ми Приштина дозволи вјерску посјету Косову и Метохији од 18. до 20. августа, а данас сам добио негативан одговор, да није одобрен улазак на територију Косова. Као много пута до сада и овога пута добио сам одговор – Ваш улазак није одобрен будући да не припадате категорији званичника који су обухваћени бриселским споразумом - навео је Арлов.

Навео је да је о овоме обавијестио шефицу Унмика у Приштини Кароли Зијаде.

- Замолио сам је да се укључи у случајеве нарушавање слободе кретања, како мени тако и многим хуманим људима и јавним личностима, руководећи се њеним обраћањем у УН у Њујорку - наводи Арлов у саопштењу.

Како каже, упутио је апел међународној заједници, Еулексу, Унмику да реагује, наводећи да друштвено уређење у 21.вијеку у Европи не може да почива, темељи се на хапшењу, застрашивању, конфисковању имовине и забрани слободе кретања.

- Уз вјерску посјету желио сам и да уручим стипендије за седмoро дјеце, коју помажемо девету годину, али то ћемо морати учинити ипак 23. августа на административном прелазу Јариње - додао је Арлов.