latinica  ћирилица
09/08/2024 |  13:17 ⇒ 13:19 | Аутор: РТРС

Амиџић: Писмо Конаковића говори о нефункционалности БиХ (ВИДЕО)

Министар финансија и трезора у Савјету министара Срђан Амиџић изјавио је да писмо Елмедина Конаковића у којем тражи останак ОХР у БиХ, показује да је БиХ нефункционална држава и позвао колеге из Федерације БиХ да коначно сами почну доносити одлуке, па макар и погрешне, јер је, како каже, боље него да имају туторство са стране.
Срђан Амиџић - Фото: РТРС
Срђан АмиџићФото: РТРС

Коментаришући Конаковићево писмо упућено чланицама Савјета за спровођење мира, званичницима САД, ЕУ, као и земља чланица Уније са захтјевом да задрже ОХР у БиХ, у којем каже да ће "БиХ без ОХР-а постати нефункционална земља изложена малигном руском утицају", Амиџић је нагласио да је у питању фикција везана за политичке интересе у свјетлу локалних избора.

- Такође, то нам говори да БиХ не може да функционише док имамо такве политичке партнере из Сарајева - рекао је Амиџић.

Он је истакао да се Конаковићево писмо никада није нашло пред Савјетом министара јер да јесте, никада не би добило подршку.

- Тренутно у ОХР-у имамо нелегитимног високог представника и баш због тога би политичко Сарајево требало да нађе шансу и да покушају кроз дијалог, јер је он у обостраном интересу, наћи најбоље рјешење за људе који живе у БиХ. На жалост, они немају довољно политичке зрелости нити мудрости да те ствари виде, већ БиХ гурају у контра смјеру - сматра Амиџић.

Амиџић је додао да су Конаковићеве изјаве често контрадикторне.

- Често прича о напретку БиХ ка Европској унији, а истоврменено позива на останак високог представника. Конаковић је свјестан да су те двије ствари искључиве, али ја желим да вјерујем да сви они који не желе зло БиХ вјерују да се са високим представником не може напредовати - закључио је Амиџић.