latinica  ћирилица
09/08/2024 |  13:06 ⇒ 13:07 | Аутор: РТРС

Представа "Био једном један лав" на Међународном фестивалу позоришта за дјецу у Пекингу

Представа Дјечијег позоришта Републике Српске "Био једном један лав", у режији Николе Бундала, званично је селектована у такмичарски програм Међународног фестивала позоришта за дјецу у Пекингу, саопштено је из Дјечијег позоришта Српске.
Представа "Био једном један лав" - Фото: Уступљена фотографија
Представа "Био једном један лав"Фото: Уступљена фотографија

Ријеч је о 13. Међународном фестивалу на који је позвано осам интернационалних позоришта и 13 позоришта из Кине.

Како се и даље због превенције вируса корона, а све до 2025. године у Кини не организују манифестације са извођачима "уживо", снимак представе "Био једном један лав" биће емитован у понедјељак 12. августа, наводи се у саопштењу.

Овај Фестивал, који траје од 12. јула и завршава се 18. августа, институционално подржава Министарство културе Кине, а организатор је Кинеско национално позориште за дјецу у Пекингу.

До сада је учествовало више од 200 умјетничких група из Сједињених Америчких Држава, Канаде, Шпаније, Њемачке, Финске, Шведске, Чешке, Јапана, Кореје, Турске, Румуније, Аргентине, Литваније...

- Ове године на 13. Међународном фестивалу у Пекингу, међу осам интернационалних позоришта и 13 позоришта из Кине наћи ће се и Република Српска, што је велики комплимент и успјех Дјечијег позоришта. Након учешћа представе "Био једном један лав" у такмичарској конкуренцији фестивала "У коферу", у Ломжи, Пољска, Новосадских позоришних игара, Фестивала "Позориште Звездариште" у Београду, Фестивала луткарске умјетности у Мостару и Лут фесту у Источном Сарајеву током прошле године и учешћа на овогодишњем Међународном фестивалу позоришта за дјецу у Анкари, Турској, и одлука кинеског селектора потврђује да је "Био једном један лав" театарско откриће којим национални театар Српске досљедно брани атрибуте једног од најбољих европских позоришта - истичу из Дјечијег позоришта Српске.

Ансамбл представе чине Никола Милаковић, Ђорђе Јанковић, Зорана Шуман и Свјетлана Андрић.