latinica  ћирилица
09/08/2024 |  12:18 | Аутор: СРНА

Којић: Конаковићу ОХР и странци потребни како би унитаризовали БиХ

Посланик СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Милорад Којић изјавио је да је захтјев министара иностраних послова у Савјету министара Елмедина Конаковића за останак ОХР-а потврда настојања бошњачке политике да уз помоћ странаца унитаризују БиХ.
Милорад Којић - Фото: РТРС
Милорад КојићФото: РТРС

- Конаковић и његова политичка партија, која се заједно са "тројком" представља као проевропска партија и грађани свијета желе да овдје остане протекторат, да имамо неку врсту неименованог странца и ОХР-а како би они наметали коначне одлуке и били тумач свега и свачега што је недопустиво у смислу европског пута БиХ, за који се он очигледно само декларативно залаже - рекао је Којић Срни.

Према његовим ријечима, то само доказује да своје политике унитаризације БиХ желе да спроводе уз помоћ ОХР-а и Амбасаде САД у БиХ, која је једна од адреса на коју је упућен Конаковићев захтјев.

- У писму нису наведене, али у симбиози са ОХР-ом и Амбасадом САД су и стране судије у Уставном суду БиХ, који сви заједнички раде на урушавању дејтонске БиХ, односно на одузимању надлежности Републике Српске и њеном коначном нестанку - нагласио је Којић.

Он је додао да, с обзиром на све што су у том погледу радили ОХР, Амбасада САД и стране судије у Уставном суду, не чуди Конаковићева и жеља стране коју представља да задрже структуру која ће им помоћи у унитаризацији БиХ.

- Уз све ово чињеница је да ниједна земља, па тако ни БиХ, не може постати чланица ЕУ са протекторатом. Њих ЕУ занима онолико колико би та Унија направила унитарну БиХ, што је врло видљиво из овог писма - нагласио је Којић.

Конаковић је упутио писмо чланицама Савјета за спровођење мира, САД, ЕУ, као и земљама чланицама Уније са захтјевом да задрже ОХР у БиХ.