latinica  ћирилица
09/08/2024 |  12:08 | Аутор: СРНА

Линта: Борити се за међународно признање геноцида над Србима у НДХ

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта поручио је да Србија треба да покрене борбу за међународно признање геноцида над српским народом у Независној Држави Хрватској.
Миодраг Линта (Фото: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/ bs) -
Миодраг Линта (Фото: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/ bs)

Линта је објаснио да је крајни циљ да што већи број држава потписница Конвенције о спречавању и кажњавању геноцида и међународне организације у парламентима донесу резолуције којима се масовно и планско уништење Срба од усташког режима признаје као геноцид.

Он је у саопштењу указао да су усташе извршиле геноцид прије 83 године у Пребиловцима код Чапљине и у доњој Херцеговини.

Линта је подсјетио да су усташе из села Шурманци, Међугорје и Бијаковићи опколиле Пребиловце на православни празник Светог Илије 1941. године са јасном намјером да униште све што је српско и православно на том подручју.

- У том тренутку село је имало око 1.000 православних Срба у 120 домаћинстава. Масакр и свирепо иживљавање усташа над српском нејачи трајало је од 4. до 11. августа 1941. године. Побијено је 830 углавном жена, дјеце и стараца - навео је Линта.

Он је истакао да је тада убијено око 600 жена и дјеце тако што су живи бачени у јаму Голубинка у селу Шурманци, док су други убијени на више локација у селу.

Линта је подсјетио да је једно од највећих стратишта у Пребиловцима било код основне школе, нагласивши да је угашен живот у 57 породица, из којих нико није преживио.

Он је нагласио да је Илиндански покољ преживјело само 170 Пребиловчана и да је то један од најмонструознијих злочина на простору бивше Југославије, као и да је на подручју Доње Херцеговине, које обухвата општине Чапљина, Столац, Берковићи, Љубушки и Неум током Другог свјетског рата убијено више од 4.000 Срба.

Линта је додао да се неколико стотина метара од јаме Голубинке, у којој је скончало најмање 1.500 Срба, налази Међугорје које је, у међувремену, постало дестинација вјерског туризма за католике.

- Хрвати из Међугорја су се обогатили од вјерског туризма, а страдање и патња њихових комшија недужних жена и дјеце у јами Голубинка, је потпуно неважно и то је забрањена тема - нагласио је Линта.