latinica  ћирилица
09/08/2024 |  11:49 | Аутор: СРНА

Вулић: Лажно Конаковићево заклињање у ЕУ, јер чланства у Унији нема са ОХР-ом

Шеф Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сања Вулић изјавила је да је министар иностраних послова у Савјету министара Елмедин Конаковић захтјевом за останак ОХР-а показао да је његово заклињање у европски пут БиХ лажно, јер добро зна да нема чланства у ЕУ са ОХР-ом.
Сања Вулић - Фото: Уступљена фотографија
Сања ВулићФото: Уступљена фотографија

Вулићева је истакла да је Конаковић неспособан да преузме одговорност и тражи договор унутар БиХ, те да је зависаник о страном утицају и призивању међународног интервенционизма.

- За некога ко би да, према власитим ријечима, "лидерише" процесе у кантону и дијелу Федерације БиХ и учествује у већини на заједничком нивоу? Карактерише га недостатак одговорности и капацитет доношења одлука, уз консултације и консензус - навела је Вулићева.

Она упозорава да је Конаковићево писмо са захтјевом за останак ОХР-а препуно лажи и да је једини малигни утицај она адреса којој се он управо обраћа.

- Колико подаништво нема будућност, видјеће Конаковић ускоро кроз доминацију оних који су му прво чланство у странци дали. Његово подаништво страцима прави штету и његовом народу - оцијенила је Вулићева и нагласила да Конаковић не види даље од зграда амбасада.

Подсјећајући да ОХР-а више нема у складу са Дејтонским споразумом, Вулићева је констатовала да је Конаковић све вријеме био против ЕУ пута, само се у јавности лажно клео у то иако добро зна на да нема чланства у ЕУ са ОХР-ом.

Конаковић је упутио писмо чланицама Савјета за спровођење мира, званичницима САД, ЕУ, као и земаља чланица Уније са захтјевом да задрже ОХР у БиХ, тврдећи, између осталог, да би БиХ у супротном постала "нефункционална земља" изложена наводном малигном руском утицају.