latinica  ћирилица
09/08/2024 |  11:37 ⇒ 11:37 | Аутор: СРНА

Нешић: Конаковићев захтјев говори о парадоксалности БиХ

Министар безбједности у Савјету министара Ненад Нешић изјавио је да захтјев министра иностраних послова Елмедина Конаковића за останак ОХР-а говори о парадоксалности БиХ, те упитао у којој још земљи министар иностраних послова тражи стање протектората.
Ненад Нешић - Фото: РТРС
Ненад НешићФото: РТРС

- Конаковић је по ко зна који пут злоупотријебио позицију за своје политичке циљеве, а на штету БиХ. Јасно ми је да се Конаковић плаши затварања ОХР-а јер је он чедо ОХР-а, и без ОХР-а никада не би био власт - рекао је Нешић Срни.

Нешић је указао да Конаковићево писмо говори о парадоксалном друштву јер тражи стање протектората и залаже се за интересе странаца, а не интерес земље.

- Вјероватно ће се у будућности, у правним уџбеницима, изучавати Конаковићева реченица у којој је успио спојити присуство ОХР-а са промовисањем демократског управљања. Основни постулат демократије од 18. вијека јесте да парламенти доносе законе по уставом прописаној процедури - истакао је Нешић.

Нешић је напоменуо да тамо гдје један октроисани странац доноси законе нема ни државе нити демократије, те додао да ни Бењамин Калај није сам доносио законе, него је то радила скупштина.

- Повеља УН, која је уграђена у преамубулу Устава БиХ, афирмише начело једнаке суверености земаља чланица УН и забрањује стање протектората. Такође, останак ОХР-а је у директној супротности са чланством у ЕУ, па би Конаковић требао рећи да ли је за ОХР или ЕУ - нагласио је Нешић.

Он је констатовао да у ОХР-у бошњачки политичари виде инструмент за неуставно постизање својих циљева и неуставне измјене Устава БиХ.

- Конаковић додатно у њима види патроне који су га увели у власт суспензијом Устава Федерације БиХ, што још нигдје на свијету није забиљежено. Згодно му је измислити некакав `руски малигни утицај`, иако је најјефтинији гас у Европи једино што од Русије овдје стиже - додао је Нешић.

Он је истакао да су писма као што је Конаковићево, медвјеђа услуга БиХ јер нити су усаглашена, нити доносе стабилност у земљи, а понајмање доносе снажење институција и независност БиХ.

- Али, немам ништа против да се Конаковић бори да БиХ остане земља–случај, земља без унутрашњег и спољног суверенитета - закључио је Нешић у реаговању на Конаковићево писмо чланицама Савјета за спровођење мира, званичницима САД, ЕУ, као и земља чланица Уније са захтјевом да задрже ОХР у БиХ.