latinica  ћирилица
09/08/2024 |  10:54 ⇒ 11:19 | Аутор: СРНА

Анђелковић: Конаковић злоупотребљава Дејтон и гура БиХ у нове проблеме

Политички аналитичар Драгомир Анђелковић оцијенио је да је писмо министра иностраних послова у Савјету министара Елмедина Конаковића чланицама Савјета за спровођење мира, САД и ЕУ, са захтјевом да задрже ОХР, најгрубља злоупотреба Дејтонског споразума и гурање БиХ у нове проблеме.
Драгомир Анђелковић (Фото: TANJUG/ JADRANKA ILIC) -
Драгомир Анђелковић (Фото: TANJUG/ JADRANKA ILIC)

Коментаришући Конаковићево писмо и оцјену да ће "БиХ без ОХР-а постати нефункционална земља изложена малигном утицају Русије", Анђелковић је навео да је малигни утицај управо ово што ради Конаковић.

- Министар иностраних послова у Савјету министара може да говори само о ономе што је усаглашено. Политичар појединачно може да наступа како хоће, али овде муслимански политичар наступа са позиција босанско-херцеговачког фактора и свој став представља као да је то став БиХ - рекао је Анђелковић за Срну.

Он је указао да Конаковићево писмо потврђује да бошњачки политичари желе да искористе сукоб Русије и Запада да поново подстакну Запад да интервенише у њихову корист.

- Током рата деведесетих година прошлог вијека Алија Изетбеговић је евидентно од некога добио обећање да ће туђим рукама бити реализовани његови ратни циљеви, односно да ће бити наметнута унитаризација БиХ - рекао је Анђелковић.

Међутим, каже Анђелковић, до тога није могло да дође, јер се српски народ томе жестоко одупирао и током агресије на Републику Српску деведесетих година прошлог вијека и након ње, па нису реализовани циљеви бошњачког сарајевског вођства.

Према његовим ријечима, та такозвана сарајевска елита сада покушава да убаци своје интересе у геополитичке игре и да представи Западу да је БиХ изложена некаквом малигном руском утицају, што је неистина.

- Русија у БиХ, нити има велики утицај, нити је он малиган. Коначно, Русија је увек била фактор који подржава Дејтон, а малигни утицај има свако унутар БиХ и ван ње ко руши Дејтон, тако да се ради о озбиљним лажима - нагласио је Анђелковић.