latinica  ћирилица
08/08/2024 |  19:43 ⇒ 20:11 | Аутор: РТРС

Сарадња универзитетских болница из Фоче и Истанбула (ВИДЕО)

Универзитетска болница Фоча успоставила је сарадњу са Универзитетском болницом Коч из Истанбула, водећом здравственом установом у Турској. Мемурандом о сарадњи предвиђено је додатно усавршавање љекара на најсавременијој терапијској и дијагностичкој опреми. То отвара и могућности у заједничким научно-истраживачком пројектима.
Меморандум о сарадњи потписали Ненад Лаловић и Ертан Мехмет - Фото: СРНА
Меморандум о сарадњи потписали Ненад Лаловић и Ертан МехметФото: СРНА

Утемељењу сарадње претходио је двонедјељни радни боравак фочанских љекара у Универзитетској болници Коч, који су се посебно усавршавали у области лапароскопске и роботске хирургије. Специјализанти, специјалисти и супспецијалисти из Фоче, одласком на усавршавање у Истанбул, усвајаће знање провјерене праксе која се примјењује према провјерено ефикасним методама лијечења.

- Ово је веома важан догађај за нашу болницу, поготово када је у питању едукација нашег кадра, јер ће наши љекари моћи да се усавршавају и додатно образују. Сарадња ће бити остварена, прије свега, у областима хирургије, кардиологије, интерне медицине, дијагностике - изјавио је Ненад Лаловић, директор Универзитетске болнице Фоча.

Усавршавање ће се одвијати према потребама унапређења медицинских дисциплина. Договорено је и да стручњаци из Истанбула бораве у Фочи, гдје ће обављати и најсложеније захвате.

Приватна Универзитетска болница Коч припада истоименом холдингу, који посједује 36 свјетски познатих фирми и чини 35 одсто економије у Турској.

Здравствени сектор овог холдинга запошљава 8.000 радника, од чега 1.500 љекара, 3.000 медицинских сестара и осталих запослених у административном сектору, на факултету и школама, а познат је по свом истраживачком центру.

Осим усавршавања љекара сарадња двије универзитетске болнице допринијеће и академском усавршавању на Медицинском факултету Универзитета Коч, за шта је својој наставној бази подршку дао Медицински факултет Фоча.