latinica  ћирилица
08/08/2024 |  19:36 ⇒ 22:47 | Аутор: РТРС

Дезинформације о кашњењу исплата за просвјетне раднике (ВИДЕО)

Доприноси за просвјетне раднике у Републици Српској су уплаћени, док ће накнаде за превоз бити уплаћене до краја седмице.
Влада Републике Српске - Фото: РТРС
Влада Републике СрпскеФото: РТРС

Нетачне су тврдње Синдиката образовања и писања појединих медија да нису уплаћени доприноси за здравствену заштиту.

Дошло је до грешке у школи у Модричи и само просвјетни радници из те школе нису у дан добили накнаде, кажу у Министарству финасија и Министарству просвјете.

Како једна грешка може довести до дезинформације?

Просвјетни радници забринути су након писања појединих медија да ће каснити исплата доприноса и накнада за превоз,наводно због приоритета исплате пензија.

Та информација није тачна, каже министарка финансија Зора Видовић, појаснивши да од када је у Министарству финансија, ником није исплаћена плата у нето, већ у бруто износу.

- Грешка се десила у Министарству просвјете, јер они уносе плате за школе, пошто су они одвојени од осталих буџетских корисника. И ми смо примијетили да је други дан банка вратила 70.000 КМ, па смо поново то упутили Министарству просвјете. И онда су они, трагајући, нашли да једна школа из Модриче није добро обрачуната, то јесте, унесена су средства, али нису унесени бројеви жиро-рачуна, а то је рачун пореза и доприноса - наводи Видовићева.

Плате просвјетарима се редовно исплаћују, а самим тим и доприноси и накнаде за превоз, јасна је и министарка просвјете и културе Жељка Стојичић. И она демантује тврдње о неуплаћивању доприноса и превоза. Све је у року, јасна је Стојичићева.

- За претходни мјесец плате су исплаћене од 24. до 25. јула, с тим што је дошло до техничке грешке за одређену групу доприноса за раднике у једној школи, те је то направило застој у плаћању преосталих доприноса, али је та грешка отклоњена - наводи Стојичићева.

Грешке се дешавају свима који раде, али не треба то злоупотребљавати, а ни искориштавати у сврху ширења неповјерења у институције које своје обавезе испуњавају у дан, речено је и у Министарству финансија и Министарству просвјете и културе.