latinica  ћирилица
08/08/2024 |  16:25 ⇒ 20:08 | Аутор: СРНА

Одржан протест Срба у сјеверном дијелу Косовске Митровице (ВИДЕО)

Протест грађана сјеверног дијела Косовске Митровице завршен је након што су се окупљени прошетали од полицијске станице до споменика кнезу Лазару у центру града.
Косовска Митровица, протести (фото: TANJUG/ STR, fotografija niske rezolucije/ nr) -
Косовска Митровица, протести (фото: TANJUG/ STR, fotografija niske rezolucije/ nr)

Грађани су се окупили испред полицијске станице у овом граду послије инцидента у Сјеверној Митровици када су прекречене осликане српске заставе у близини главног моста на Ибру, и приведени лидер Српске демократије Александар Арсенијевић и функционер те странке Стефан Вељковић.

Они су приведени, јер су се побунили што су радници прекречили српске заставе осликане на зиду недалеко од моста на Ибру, који раздваја јужни и сјеверни дио Косовске Митровице и том приликом такозвана косовска полиција је била насилна.

Грађани сјеверне Косовске Митровице са српским заставама кренули су ка главном мосту на Ибру, који раздваја српски од албанског јужног дијела овог града, али је протест завршен у центру, пренио је портал Косово онлајн.

Колона грађана које се окупила испред полицијске станице у Сјеверној Митровици била је кренула ка главном мосту на Ибру, након што су им се придружили Александар Арсенијевић и Стефан Вељковић који су пуштени из притвора.

На челу колоне налази се лидер Демократске иницијативе са српском тробојком, међу окупљеним грађанима били су у представници Српске листе.

Окупљени су носили транспаренте "На мосту смо опстанак бранили, сад бранимо нестанак", "Ако Курти отвори мост, Кфор и Квинта ће бити одговорни" и "Док ЕУ и САД пишу саопштења, нас протерују".

Иако је било планирано да се грађани спусте до главног моста на Ибру, протест је окончан код споменика кнезу Лазару у центру Сјеверне Митровице, а биле су приметне јаке полицијске снаге у близини моста.

Главни мост на Ибру дијели Косовску Митровицу на јужни дио града, гдје живе Албанци, и сјеверни дио, насељен углавном Србима.

На самом мосту развучени су каблови и инструменти који мјере издржљивост, односно могућност да се мост отвори за саобраћај.

Албанци су више пута преко тог моста покушавали да упадну у сјеверни дио града гдје живе Срби, због чега је долазило до сукоба, а мост непрекидно чувају италијански карабињери из састава КфОР-а.

Власти у Приштини најављују његово отварање, чему се оштро противе ЕУ, ОЕБС, Еулекс, Кфор, САД наводећи да та тема мора да буде дио дијалога Београда и Приштине уз посредство ЕУ.

На јучерашњем мирном протесту поводом најава Приштине да ће отворити главни мост на Ибру, Срби са сјевера Косова и једногласно поручили да не прихватају отварање моста, јер се не осјећају безбједно.

Са скупа је истакнуто да протест и поруке са њега нису позиви на рат, него на мир.