latinica  ћирилица
08/08/2024 |  15:20 ⇒ 15:21 | Аутор: СРНА

"Лицидерско срце" од 15. до 19. августа у Ужицу, Вишеграду и на Златибору

Међународни дјечји фестивал фолклора "Лицидерско срце" биће одржан од 15. до 19. августа у Ужицу, Вишеграду и на Златибору, а окупиће младе фолклораше из 12 земаља свијета, саопштили су данас организатори на конференцији за новинаре у Београду.
Ффестивал фолклора "Лицидерско срце" - Фото: СРНА
Ффестивал фолклора "Лицидерско срце"Фото: СРНА

На овогодишњем 16. "Лицидерском срцу" учествоваће 1.100 дјеце из Еквадора, Боливије, Словачке, Чешке, Бугарске, Кине, Бурундија, Туниса, Молдавије, Грчке, Републике Српске и Србије.

Потпредсједник Организационог одбора фестивала Ивана Цветковић истакла је да је "Лицидерско срце" одржало свој печат јединствености и препознатљивости јер се фестивалски програм одржава паралелно на територији двије државе - Србије и Републике Српске.

Она је нагласила да је Фестивал "Лицидерско срце" једина прекогранична дјечија манифестација, уједно и међународна, на овим просторима, а ове године биће у знаку порука пријатељства, мира, другарства, љубави и толеранције.

- Потрудићемо се да сви који дођу на фестивал схвате да је пријатељства важно стварати, али и их је потребно даље гајити, његовати, чувати, водити рачуна о њима, да се пријатељства не мјере километрима, језиком ни границама, него само искреном љубављу и толеранцијом - рекла је Цветковићева.

Током свих пет дана Фестивала учеснике и посјетиоце очекују богати културни садржаји, па ће, како је навела Цветковићева, бити организовани фолклорни концерти на свим локацијама, дефилеи фолклорних ансамбала, фолклорне играонице, изложба народних ношњи земаља учесница, посјете културно-историјским споменицима Србије и Републике Српске, пловидба кањоном ријеке Дрине, стручни семинар "Дјеца чувари традиције", као и хуманитарна акција, јер ће сва средства од продаје лицидерских срца и сувенира фестивала бити намијењена опремању дјечије собе за играње на хируршком одјељењу Опште болнице Ужице.

У име шефа Представништва Републике Српске у Србији Млађена Цицовића говорио је савјетник у Представништву за унапређење сарадње у просвјети, култури, умјетности и спорту Борислав Максимовић, који је истакао да је Фестивал "Лицидерско срце" јединствена прилика за очување традиције и културе, али и за јачање сарадње и пријатељства међу младима из различитих дијелова свијета.

Максимовић је рекао да ће Представништво наставити да подржава ову манифестацију, јер се њом доприноси не само културном богатству, већ и стварању нових веза, те истакао да овакви догађаји имају непроцјењив значај за очување културне баштине и развој младих генерација.

Члан Градског вијећа града Ужица Миодраг Петковић пожелио је добродошлицу учесницима и посјетиоцима Фестивала и нагласио да је Ужице лидер регије на тромеђи Србије, Црне Горе и Републике Српске, да је ове године и Национална престоница културе, а да ће захваљујући "Лицидерском срцу" идуће седмице бити не само центар Југоисточне Европе, већ и свијета када је ријеч о дјечијем фолклору.

Добродошлицу учесницима Фестивала пожељели су и представници Туристичке организације Србије и Београда, као и општине Чајетина, који су истакли да је култура и културно насљеђе, чији је дио и фолклор, важан дио туристичке понуде и указали да и Међународна изложба "Експо", која ће 2027. године бити одржана у Србији, има за свој слоган "Игра за човечанство".

Републику Српску ће ове године на фестивалу представљати културно-умјетничка друштва "Семберија" из Бијељине, "Пелагић" из Бањалуке и "Краљ Петар Први Ујединитељ" из Вишеграда.

Свечано отварање Фестивала биће у четвртак, 15. августа у 20.00 часова на Тргу партизана у Ужицу, а програми у Вишеграду биће у суботу 17. августа од 16.30 часова, гдје ће, између осталог, у 18.30 часова бити организован дефиле учесника, а у 19.00 часова и фестивалски концерт у Андрићграду.

Фестивал ће свечано бити затворен у понедјељак, 19. августа, у Ужицу.

Почев од 2009. године, до сада је на Фестивалу "Лицидерско срце" учествовало око 13.000 деце из 40-ак држава.

Фестивал организује Удружење грађана ЕРА из Ужица, а суорганизатори су град Ужице, Представништво Републике Српске у Србији и општина Чајетина, уз подршку Министарства правде и Министарство културе Србије.