latinica  ћирилица
08/08/2024 |  14:54 | Аутор: СРНА

Ћосовић: Kасиндо више од деценије чека на отварање амбуланте

Шеф Клуба одборника СНСД-а у Скупштини општине Источна Илиџа Владимир Ћосовић оцијенио је поражавајућом чињеницу да начелник ове општине Маринко Божовић потпуно игнорише проблем отварања амбуланте породичне медицине у Касиндолу и потребе становника, док са друге стране напада здравствени систем Републике Српске.
Амбуланта, Источна Илиџа - Фото: РТРС
Амбуланта, Источна ИлиџаФото: РТРС

Он је подсјетио да је прије готово 12 година из општине Источна Илиџа помпезно најављен пројекат отварања амбуланте породичне медицине у Касиндолу.

- Иако је сам објекат изграђен, амбулатна никада није отворена и стављена у функцију, па грађани Касиндола своја права из примарне здравствене заштите морају остваривати у Дому здравља у Источном Новом Сарајеву - истакао је Ћосовић.

Према његовим ријечима, Општинска управа и начелник Божовић слијепи су и нијеми када је ријеч о овом проблему.

- Зграда амбуланте стоји празна и никада није стављена у функцију због које је изграђена новцем грађана Источне Илиџе. Буџет општине ниједном ставком није предвидио средства за завршетак овог пројекта и отварање амбуланте. Сви наши захтјеви као одборника и сви захтјеви мјештана наилазе на зид ћутања и занемаривања - навео је Ћосовић у писаној изјави.

Са друге стране, додао је он, Божовић себи даје за право да се бави општим темама које су изван његове надлежности и свакако изнад његових способности.

- Напада здравствени систем Републике Српске, а не може да ријеши проблем у сопственом дворишту. Пуна су му уста приче о одласку љекара, а није у стању да обезбиједи кадар за једну породичну амбуланту - указао је Ћосовић.

Он је истакао да су на првом мјесту потребе становника Касиндола и Источне Илиџе, те позвао на хитно рјешавање овог проблема.

- Недопустиво је и недомаћински бацити новац који је уложен у изградњу самог објекта. Стога и као одборник и као становник Касиндола инсистирам да ово питање добије пажњу коју заслужује и да се ријеши по хитном поступку. Од начелника захтијевамо да обезбиједи неопходан кадар, односно љекаре и медицинске сестре, што је његова обавеза, односно обавеза општине као оснивача Дома здравља - констатовао је одборник СНСД-а.