latinica  ћирилица
08/08/2024 |  12:57 ⇒ 12:59 | Аутор: Агенције

Канцеларија за КиМ: Курти наставља са хапшењима док не ухапси и посљедњег Србина

Канцеларија за Косово и Метохију саопштава да премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти наставља са хапшењем Срба "док и посљедњег не ухапси", стварајући свакодневно немогуће услове за живот српског народа на КиМ не би ли их свакодневним притисцима натјерао да напусте простор Космета.
Канцеларија за Косово и Метохију - Фото: РТРС
Канцеларија за Косово и МетохијуФото: РТРС

- Србомрзац Аљбин Курти данас је прво наредио да се префарба српска тробојка на мјесту посвећеном страдању браће Милић у Косовској Митровици, гдје су Срби јуче мирно протестовали због намјере Куртија да отвори мост на Ибру, а онда је његова полиција брутално ухапсила двојицу Срба који су се супротставили скрнављењу српских симбола - наводи се у саопштењу.

Додају да је ријеч о политичким активистима Александру Арсенијевићу и Стефану Вељковићу, "који су на Тргу браће Милића приведени уз примену силе само зато што су се задесили на мјесту на ком су Куртијеви послушници жељели да уклоне српску тробојку“.

- Њихово брутално привођење доказује да су Срби у праву када су више него забринути за своју безбједност и егзистенцију на Косову и Метохији, посебно у свјетлу намере отварања моста на Ибру што се данас и показало бруталним привођењем и одмаздом, управо у близини моста - додаје се у саопштењу.

Истичу да Курти наставља са хапшењем Срба док и посљедњег не ухапси, стварајући свакодневно немогуће услове за живот српског народа на КиМ.

- То је дио његове политичке агенде стварања етнички чистог Косова и Метохије у ком нема мјеста за српски народ, већ само за његове великоалбанске идеје. Истицање симбола једног народа цивилизацијска је и демократска тековина која је дозвољена свуда у свијету, само није у фашистичком провизоријуму који ствара Аљбин Курти наочиглед међународне заједнице. Уништавањем симбола српског народа, чије је истицање и употреба дозвољена чак и према прописима саме Приштине, Курти показује да је до сржи огрезао у мржњи према Србима и да то никаквим лажима не може да сакрије - наводи се даље у саопштењу Канцеларије.

Како истичу, "само се још представници међународне заједнице праве да то не виде и не чују и окрећу главу од страдања Срба кријући се иза млаких и закашњелих саопштења, умјесто да на терену спроводе задатке који су им делегирани, а то је заштита Срба који су свакодневно угрожени".

Извор: kosovo-online.com