latinica  ћирилица
08/08/2024 |  12:44 ⇒ 17:17 | Аутор: РТРС

Служен парастос убијеним Србима из Јежестице (ВИДЕО)

У селу Јежестица код Братунца, обиљежене су 32 године од страдања Срба из овог мјеста.
Служен парастос убијеним Србима из Јежестице - Фото: СРНА
Служен парастос убијеним Србима из ЈежестицеФото: СРНА

Муслиманске јединице из Сребренице, напале су на данашњи дан ово село и убиле мјештане који су се затекли код кућа и на њивама.

Жртве су убијане на монструозне начине, између осталог и одсјецањем главе, а најстрашнију судбину доживјела је породица Љубомира Млађеновића.

Предсједник Борачке организације Братунца Зоран Гвозденовић рекао је да се на данашњи дан прије 32 године у Јежестици десио стравичан злочин за који нико није одговарао, као ни за злочине над Србима из овог села у Другом свјетском рату.

- Међу убијенима на данашњи дан 1992. године били су браћа Драган и Анђелко Млађеновић и њихова мајка Савка. Злочинци су пред мајком прво убили њене синове, а онда и њу заклали. Анђелку је одсјечена глава и као трофеј однесена у Сребреницу, гдје су је муслимански војници везали за аутомобил и возили улицама показујући окупљеној маси, која је славила и играла уз "четничку главу". О томе постоје сачувани видео-снимци - рекао је Гвозденовић.

Иванка Млађеновић, супруга убијеног Анђелка која је остала са петомјесечном кћерком Анком након овог злочина, каже да је огорчена на међународно и правосуђе БиХ, јер нико није процесуиран за монструозна убиства људи из овог села и варварско одсијецање главе њеном мужу.

Њихова кћерка Анка професор је српског језика, али годинама чека на запослење.

- То је посебан проблем и несхватљиво је да дијете погинулог борца са завршеним факултетом годинама не може да дође до запослења. То још више потреса ране, као и чињеница да за злочин над мојом породицом нико није одговарао - навела је Иванка.

Уклесана имена убијених на споменику показују да је истина да су они дали животе за слободу, али за злочин нико није одговарао.

- Више не очекујемо правду од правосуђа БиХ, али вјерујемо да ће злочинце стићи и већ стиже Божија правда - истиче Иванка.

Становнике Јежестице и Братунца боли чињеница да за страдања њихове родбине и комшија, нико није одговарао и истичу да ове жртве морају добити почаст коју заслужују.

- Видите и сами шта се дешавало, нико за ово није одговарао. Нама је жао и на комшије и на нашу власт - навео је Недељко Миладиновић.

- Жалосно је што увијек и на сваком страдању, обиљежавању, парастосу говори се да нико није одговарао за страдање Срба на простору цијеле Републике Српске, а поготово на овим нашим просторима гдје знамо да су се десили незапамћени злочини - додао је Жељко Лазић из Борачке организације Братунац.

У Јежестици је служен парастос и за 160 жртава из овог села, убијених у Другом свјетском рату.