latinica  ћирилица
08/08/2024 |  12:31 ⇒ 18:30 | Аутор: РТРС

Служен парастос код спомен-комплекса у Бок Јанковцу; Цвијановић: Сјећамо се оних који су нам омогућили слободу (ФОТО/ВИДЕО)

У градишком насељу Бок Јанковац код спомен-комплекса данас је служен парастос и положени вијенци поводом обиљежавања 32 године од одбране Градишке од агресије јединица Хрватске војске у којој је погинуло 16 бораца Војске Републике Српске, а 22 су рањена.
Обиљежавање Градишка 1 - Фото: РТРС
Обиљежавање Градишка 1Фото: РТРС

Вијенце код овог спомен-комплекса положила је српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић.

- Шта год радили и градили било гдје у Републици Српској, када год се радовали, прослављали успјехе и пресјецали врпце на новим школама, вртићима, мостовима и путевима, увијек смо дужни да се сјетимо оних који су нам омогућили да живимо у миру и слободи - поручила је Цвијановић.

Цвијановић је навела да се прије тачно 32 године на мјесту на којем су данас водила одсудна битка за одбрану Градишке.

      View this post on Instagram

A post shared by Жељка Цвијановић (@zeljka.cvijanovic)

- Хрватска војска је у раним јутарњим часовима прешла Саву и извршила изненадан и жесток напад на положаје наше војске. На њихово изненађење, отпор храбрих бранилаца Градишке био је још жешћи и одлучнији. За наше борце, предаја и повлачење ни у једном тренутку нису биле опција, јер су иза њих биле њихове породице, пријатељи, комшије, куће и огњишта - подсјетила је Цвијановић.

Градоначелник Градишке Зоран Аџић рекао је данас да су храбри борци Војске Републике Српске /ВРС/ прије 32 године у насељу Бок Јанковац зауставили агресију Хрватске војске на Градишку и Републику Српску и истакао да је обавеза поклонити се њиховој храбрости.

- Наша је обавеза да се поклонимо њиховој храбрости и одлучности у одбрани Градишке и Републике Српске - рекао је Аџић, након обиљежавања 32 године од одбране Градишке од агресије јединица Хрватске војске.

Он је рекао да су српски борци уградили своје животе у темеље Републике Српске, да би данас постојала Српска, као гаранција опстанка српског народа на овим просторима.

У снажном окршају, истакла је она, агресор је потучен и уз велике губитке потјеран назад преко Саве.

Вијенце су положили и чланови породица погинулих, као и делегација града Градишка.

Фото: РТРС

Руже су положили представници Народне скупштине Републике Српске, Вијећа народа Српске, Министарства унутрашњих послова, министар трговине и туризма Денис Шулић, представници Борачке организације и организација проистеклих из Одбрамбено- отаџбинског рата.

Руже су положили и представници Лаке пјешадијске бригаде Градишка и Трећег пјешадијског /Република Српска/ Оружаних снага БиХ.

Српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић вијенац је положила и на спомен-плочу жртвама усташког терора у селу Бок Јанковац, као и делегација града Градишка.

Припадници јединице Хрватске војске "Бербир бојна" су у раним јутарњим часовима 8. августа 1992. године прешли ријеку Саву и напали српске одбрамбене положаје. Након жестоког окршаја и снажног отпора, напад је одбијен.