latinica  ћирилица
08/08/2024 |  12:06 ⇒ 12:12 | Аутор: ТАНЈУГ

Осумњичени за планирање напада на концерту Тејлор Свифт поријеклом из С. Македоније

Младић, стар 19 година, који је осумњичен да је планирао терористички напад на концерту америчке пјевачице Тејлор Свифт у Аустрији, поријеклом је из Сјеверне Македоније, саопштили су данас аустријски званичници.
Полиција испред стадиона "Ернст Хапел" (Фото: EPA-EFE/MAX SLOVENCIK) -
Полиција испред стадиона "Ернст Хапел" (Фото: EPA-EFE/MAX SLOVENCIK)

Он је уочи концерта спровео "конкретне припремне акције", а хемикалије и "техничке направе" пронађене су током претреса куће осумњиченог, који је на интернету објавио заклетву на вјерност тренутном лидеру Исламске државе, прије неколико недјеља, пренио је Скај њуз ријечи аустријских званичника.

Генерални директор Службе за јавну безбједност Франк Руф рекао је аустријски јавни сервис ОРФ да је осумњичени сарађивао са 17-годишњим Аустријанцем.

Свифт је требало да пјева на бечком стадиону "Ернст Хапел" данас, сутра и у суботу. Концерти су били распродати и очекивала се посјета око 170.000 људи из цијелог свијета.

Међутим, организатор Баракуда мјузик је на Инстаграму у сриједу саопштио да "нема другог избора него да откаже концерте из безбједносних разлога, након потврде да је планиран терористички напад.