latinica  ћирилица
08/08/2024 |  11:52 ⇒ 12:35 | Аутор: РТРС

Видовић за РТРС: Српска редовно исплаћује обавезе из буџета; До банкрота неће доћи (ВИДЕО)

Република Српска редовно исплаћује обавезе из буџета, изјавила је за РТРС министарка финансија Српске Зора Видовић.
Новац (фото: Централна банка) -
Новац (фото: Централна банка)

Видовићева је истакла да је на крају прошле године јавни дуг био 34 одсто од бруто домаћег производа, а у овој години је тренутно 32 одсто.

- Ми смо од јануара па до сада вратили негдје више него што смо се задужили, преко 380 милиона КМ. Значи, у суштини, дуг се смањује. Ми немамо никаквих проблема што се тиче дуга. Моје лично мишљење је да бисмо се могли још више задужити, да урадимо неке значајније инвестиције. Нажалост, имамо блокаде по европским берзама тако да нисмо у прилици да то урадимо, али ја вјерујем да ће брзо доћи вријеме да ће се и то ријешити - рекла је Видовићева.

Видовићева је оцијенила да је то велики притисак на привреду Српске.

- Прије свега ове фирме које су сада затворене, гдје су им погашени рачуни, ту је 800 радника и то није нимало мали приход за Српску. Ти људи и њихове породице су остали без примања. Сви ти притисци су усмјерени да се стање у Српској погорша, то јест да дођемо на такво стање да буџет више не може функционисати, и наравно слаби се привредна моћ Српске, а тиме се слаби и раст БДП-а - упозорила је Видовићева.

Видовићева је нагласила да је "то све координисано и да се све ради заједнички од странаца, прије свега Амбасаде САД која се ту највише истиче, до неких кругова у Сарајеву, па нажалост и до неких кругова у Српској који би жељели да Српска, како они кажу, банкротира".

- Већ три године предвиђају тај банкрот, али до њега неће доћи до банкрота. Све то прави проблеме, али и ми се зато морамо више трудити и више радити да би поправљали те проблеме и ми то и радимо. Имамо ми и неких других извора, нису то само европске берзе - рекла је Видовићева.

Видовићева је прецизирала да је "раст БДП-а такође врло солидан".

- Раст БДП-а је 2,9 одсто у првом тромјесечју које је најлошије, тако да у овој години очекујемо и већи раст него онај који смо предвидјели кад смо доносили буџет - закључила је Видовићева.