latinica  ћирилица
08/08/2024 |  11:34 ⇒ 12:16 | Аутор: СРНА

Марчета: Дрвар вијековна српска земља, подијељена на кантоне због ресурса

Дрвар је једина општина на свијету подијељена на два ентитета и два кантона, а ова подјела од Бошњака и Хрвата је с циљем отимања природних ресурса из ове српске локалне заједнице, рекао је предсједник Удружења протјераних Дрварчана "Одржив повратак" Миле Марчета.
Миле Марчета - Фото: РТРС
Миле МарчетаФото: РТРС

Он истиче да је Дејтонским споразумом Дрвар подијељен на Републику Српску и Федерацију БиХ, а у оквиру ње на кантоне Унско-сански и Ливањски, што је јединствен случај у свијету.

- Бошњаци и Хрвати су Дрвар подијелили на на два кантона због отимања природних богатстава, првенствено шуме - истакао је Марчета.

Он каже да је тужно што се Дрвар који је био град херој налази у катастрофалном стању јер је сва пријератна индустрија потпуно уништена.

- Хрватска војно-полицијска акција Олуја из 1995. године је имала за циљ нестанак Срба из Дрвара, Гламоча, Босанског Грахова и Босанског Петровца. Ми морамо бити опрезни и преносити на своја покољења истину - рекао је Марчета.

Он је истакао да се у Дрвару прославе "ослобођења" овог српског града неће догодити, колико год то Хрвати жељели.

- Дрвар је био и остао српски град. Ми ћемо томе супротставити сав српски народ у Крајини, а и шире, јер ово је била и остала наша вјековна српска земља - поручио је Марчета.