latinica  ћирилица
08/08/2024 |  11:30 ⇒ 19:13 | Аутор: РТРС

Видовић: Исплаћени сви доприноси просвјетним радницима; Грешка била у само једној школи (ВИДЕО)

Министарка финансија Републике Српске Зора Видовић рекла је за РТРС да нису тачне тврдње Синдиката образовања да нису уплаћени доприноси за здравствену заштиту, те додала да је дошло до грешке у само једној школи у Модричи и да су сва средства уплаћена.
Зора Видовић - Фото: РТРС
Зора ВидовићФото: РТРС

- То је вијест која апсолутно није тачна. Није поткријепљена никаквим чињеницама. Министарство финансија Српске је дозначило Министарству просвјете и културе комплетне плате за школе у бруто износу. Значи, од када сам у Министарству финансија, ником није исплаћена плата у нето, већ у бруто износу - навела је Видовићева.

Истакала је да, према томе, никаквог оправдања нема да радници у просвјети немају здравствено осигурање.

- Ту морам рећи да се грешка десила у Министарству просвјете, јер они уносе плате за школе, пошто су они одвојени од осталих буџетских корисника. И ми смо примјетили да је други дан банка вратила 70.000 КМ, па смо поново то упутили Министарству просвјете. И онда су они, трагајући, нашли да једна школа из Модриче није добро обрачуната, то јесте, унесена су средства, али нису унијети бројеви жиро-рачуна. А то је рачун пореза и доприноса - појаснила је Видовићева.

Истакла је да је то једна грешка која је настала.

- И заиста је некоректно и од синдиката и од медија, који то пишу да просвјетни радници немају осигурање. Могло се десити једноставно да та школа нема здравствено осигурање само тих неколико дана, али ми смо упутили средства бруто за све плате - навела је Видовићева.

Видовићева је рекла да се средсва за пут никад не исплаћују појединачно, него генерално.

Рекла је да сва давања становништву апсолутно иду уредно и никада се не касни ни један дан.

Српска има стабилан рејтинг

- Такође ни један дан не каснимо око отплате наших обавеза. Имамо информацију да је европска агенција која ради рејтинг, дала исти рејтинг као прошле године - навела је Видовићева.

Истакла је да Српска чак има много боље параметре.

- Али с обзиром да су нам уведене санкције, нису у могућности да нам ставе бољи рејтинг. Рејтинг је стабилан - навела је Видовићева.

Рекла је да је стабилно и фунционисање Српске.

- Мислим да сви ови који говоре о банкроту, не могу да вјерујем да не схватају шта то значи кад се каже на јавним медијима и како народ о томе размишља. Понављам, то је једна пропаганда, која жели да унесе немире, неке уличне протесте. Замислитие да каснимо са платом три до четири дана, што није ненормално. Мислим да би одмах био позив да се изађе на улице. Али трудимо се да све урадимо на вријеме и тако ће бити и даље -  закључила је Видовићева.