latinica  ћирилица
08/08/2024 |  10:48 | Аутор: СРНА

У оквиру "Зворничког љета" наступили гуслари из Српске и Србије

У оквиру "Зворничког љета" у овом граду је одржано гусларско вече на којем су наступили гуслари из Републике Српске и Србије.
Зворничко љето - Фото: СРНА
Зворничко љетоФото: СРНА

Предсједник Савеза гуслара Републике Српске Бошко Голијанин изразио је задовољство што је постала традиција да гуслари наступају у оквиру манифестације "Зворничко љето".

- Основни мотив је да се људи окупе око гусала које су чувари наше традиције. Његујући традицију и културу чувамо своју прошлост - рекао је синоћ Голијанин новинарима.

Он је истакао да су гусле сачувале српску историју, културу, те на извјестан начин представљају брану ревизији историје јер памте и не дају да буду заборављене личности и догађаји значајни за српску историју.

Према његовим ријечима, гусле су потекле из породице, задржале су у себи примјере чојства и јунаштва, а епске пјесме су највећа културна ризница код Срба, док су гуслари чувари свих тих вриједности.

Међу гусларима је била и двадесетједногодишња Виолета Крајишник из Јање, која пјева уз гусле десетак година захваљујући породичној традицији.

- Љубав према овом инструменту наслиједила сам од свог дједа, њега је наслиједио мој ујак, а сада сам ја наставила традицију - рекла је Крајишникова и додала да је жељела да научи, јер су гусле свједоци српске историје.

Она је нагласила да је значај гусала велики за цијели српски народ и традицију, чији су најважнији чувари управо млади.