latinica  ћирилица
08/08/2024 |  09:50 ⇒ 09:50 | Аутор: СРНА

Крстић: Приоритет - формирање глумачког ансамбла

Формирање глумачког ансамбла је наредни корак и приоритет у раду Народног позоришта Источно Сарајево, изјавила је вршилац дужности директора ове установе културе Јелена Крстић.
Народно позориште Источно Сарајево - Фото: СРНА
Народно позориште Источно СарајевоФото: СРНА

Крстићева је рекла да већ постоји сарадња са другим институцијама културе, али и са градом Источно Сарајево, те општином Источно Ново Сарајево.

- Министарство просвјете и културе Републике Српске прати наш рад и увијек су ту да нам дају савјет - додала је Крстићева.

Она је рекла да се ово позориште малим корацима труди да уђе у свијет познатих позоришта, а за сада је то у Српској и у Србији.

- Трудићу се да у нову сезону уђемо са умјетничким ансамблом и да стварамо нове представе, да пишемо историју новим генерацијама о нама, о Народном позоришту Источно Сарајево - истакла је Крстићева.

Она је рекла да је до сада у позоришту одиграно шест представа и да је посјећеност била одлична, те изразила задовољство одзивом младе публике и одраслих.

- Град Источно Сарајево има потенцијал, добре и вољне људе да се културолошки образују и посјећују позориште. Надам се да ћемо позориште његовати у правом духу, јер позориште је љубав - нагласила је Крстићева.

Она је навела да су у новоотвореном позоришту до сада организоване и манифестације културе, међу којима је "Акордеон арт плус", као и академија поводом 30 година рада Музичке академије Универзитета у Источном Сарајеву.

Крстићева је најавила за 20. август дјечију представу "Дечји кабаре" позоришта "Весело мајмунче" из Шапца. Почетак представе је у 11.00 часова, а цијена карте седам КМ.

Публици ће се 30. августа представити стендап комичар Срђан Динчић са специјалом "Меркур бескућник" од 19.00 часова, а цијена карте је 20 КМ.

Крстићева је истакла да је сцена Народног позоришта Републике Српске опремљена најмодернијим сценско-техничким уређајима - расвјетним тијелима, режијском кабином са миксетама за свјетло и тон, аудио-опремом за озвучење и пратећим стварима.

Она је рекла да је укупна квадратура главне позорнице 220 метара квадратних.

- Осим главне сцене имамо и просценијум, а мјеста за сједење укупно има 220, партер и балкон - навела је Крстићева за Срну.

Народно позориште Источно Сарајево, које је званично отворено у мају, грађено је у етапама средствима општине Источно Ново Сарајево, која је уложила 2,5 милиона КМ и уз подршку из буџета Републике Српске од 3,5 милиона КМ.