latinica  ћирилица
08/08/2024 |  08:31 ⇒ 08:37 | Аутор: СРНА

Промовисана монографија "150 година Храма Вазнесења Господњег у Копривни"

У Модричи је промовисана монографија "150 година Храма Вазнесења Господњег у Копривни", аутора Димитрија Живановића.
Промовисана монографија "150 година Храма Вазнесења Господњег у Копривни" - Фото: СРНА
Промовисана монографија "150 година Храма Вазнесења Господњег у Копривни"Фото: СРНА

Живановић, који је магистар историје, рекао је синоћ да је монографија написана на 180 страна, на којима су представљени бројни историјски докумнети из 16. и 17. вијека, који потврђују да је Копривна била једно од важнијих мјеста на путу између Добоја, Модриче и Градачца.

- Копривна је била мјесто гдје су се од средњег вијека до данас дешавали важни историјски догађаји, међу којима је подизање Посавско-требавске буне 1858. године против бегова, познате и као Протина или Посавска буна, формирање Требавског покрета са попом Савом Божићем у Другом свјетском рату, а забиљежен је и значајан допринос Срба овог краја у посљедњем Одбрамбено-отаџбинском рату - навео је Живановић.

Он је истакао да су рецензенти књиге, која има 175 страна, Дејан Лучић, асистент на Филозофском факултету у Бањалуци, и магистар историје Јанко Јоксимовић.

- Издавач је Српски културни центар и Црквена општина Копривна - додао је Живановић.

Протојереј-ставрофор Јадранко Стојановић, парох копривљански, рекао је да ће, осим промоције монографије и духовне вечери, одржане синоћ у Српском културном центру Модрича, данас код старог храма у Копривни бити организована акција добровољног давања крви.

- Централна манифестација биће одржана у недјељу, 11. августа, код Храма Вазнесења Господњег у Копривни у којем ће Његово високопреосвештенство митрополит зворничко-тузлански Фотије служити Свету архијерејску литургију, након које ће бити одржан народни збор - рекао је Стојановић.