latinica  ћирилица
08/08/2024 |  07:05 ⇒ 08:05 | Аутор: РТС

Тринаести дан ОИ у Паризу - кошаркаши Србије против "дрим тима" у полуфиналу

Тринаестог такмичарског дана Олимпијских игара у Паризу кошаркаши Србије играју од 21.00 сат полуфинале олимпијског турнира против селекције Сједињених Америчких Држава. Мушки и женски кајакашки четверац веслаће у полуфиналу. Рвач Мате Немеш, представник Србије у категорији до 67 килограма грчко-римским стилом, покушаће кроз реперсаж да стигне до бронзе.
Никола Јокић (Фото: EPA/ALEX PLAVEVSKI) -
Никола Јокић (Фото: EPA/ALEX PLAVEVSKI)

Кошаркаши Србије играју вечерас од 21.00 сат против селекције Сједињених Америчких Држава у полуфиналу олимпијског турнира.

Биће то други сусрет "орлова" са америчким НБА звијездама у Паризу, пошто су били заједно у групи Ц и пре 11 дана у првом колу групне фазе такмичења одиграли утакмицу у којој су Американци убједљиво побиједили - 110:84.

Ништа боље нису прошли ни Јужни Судан и Порторико у групи Ц, а ни Бразил у четвртфиналу прије два дана. Све су их непобиједиви Американци рутински прегазили са 17, 21, па и целих 35 поена разлике, а само против Јужног Судана нису убацили преко 100 поена.

Након пораза од "дрим тима" изабраници Светислава Пешића забиљежили су два тријумфа - над Порториком и Јужним Суданом, што је било довољно за друго мјесто у групи Ц, које је водило на Аустралијанце у четвртфиналу. У изузетно узбудљивој и необичној утакмици, "орлови" су надокнадили 24 поена заостатка и у продужетку стигли до побједе вриједне пласмана у полуфинале.

Неупоредиво тежи задатак, без икаквог простора за млак почетак и празан ход у игри, биће вечерас у "Берсију" пред освајачима сребра у Рио де Жанеиру 2016, који су, откако је Србија самостална држава, Американце побиједили само на Свејтском првенству 2019. у неочекиваним околностима - борби за пласман од петог до осмог мејста.

Кошаркаши, полуфинале:

Четвртак:
Француска - Њемачка 17.30
САД - Србија 21.00

Кајакаши траже пут до финала, Немеш у реперсажу

Рвач Мате Немеш, представник Србије у категорији до 67 килограма грчко-римским стилом, поражен је у сриједу у осмини финала олимпијског турнира, али ће се данас од 11.00 часова борити у реперсажу против Амантура Исмаилова из Киргистана. Та борба је прва по распореду на струњачи А. Ако савлада Киргистанца, Немеша ће од бронзане медаље дијелити још само један тријумф, а посљедња препрека биће му Хасрат Јафаров из Азербејџана.

Женски кајакашки четверац (Бајук, Достанић, Новаковић, Станојев) завршио је у уторак квалификациону трку на петом (посљедњем) мјесту, али ће данас од 11.40 имати нову прилику да се у полуфиналу домогне финала. Такмичиће се против конкурената из Аустралије, Норвешке и Канаде, а пласман у финале обезбедиће две најбрже посаде.

Већ у 11.50 на воду ће и мушки кајакашки четверац (Џомбета, Новаковић, Драгосављевић, Торубаров). Они су у уторак квалификациону трку завршили на првом мјесту и данас ће веслати у полуфиналу. Надметаће се са посадама из Украјине, Аустралије, Шпаније и Канаде, а да би изборили пласман у финале потребно је да буду бржи макар од једне.