latinica  ћирилица
07/08/2024 |  18:30 ⇒ 18:40 | Аутор: СРНА

Милановић: У данашњој Хрватској не смије бити мјеста за усташтво

Хрватски предсједник Зоран Милановић поручио је да у данашњој Хрватској не смије бити мјеста за усташке поздраве, обиљежја и пјесме које недвосмислено славе режим Независне Државе Хрватске, а који се се чули прије и током концерта у Имотском, те нагласио да то не смије проћи без реаговања државних институција.
Зоран Милановић (фото: EPA-EFE/JIM LO SCALZO) -
Зоран Милановић (фото: EPA-EFE/JIM LO SCALZO)

Он је нагласио да је жалосно што појединци и групе промовишу оне продаваче хрватске земље из далеке прошлости којих се треба срамити.

- Такозвана НДХ нема везе са модерном и сувереном Хрватском и наша је дужност свима који то не разумију понављати истину о прошлости, у интересу хрватске будућности - навео је Милановић, на свом Фејсбуку.

Марко Перковић Томпсон, контроверзни хрватски пјевач познат по србофобији, одржао је концерт у Имотском пред 20.000 људи, а публика се прије тога "загријавала" усташким пјесмама, покличима и обиљежјима.

Уочи концерта Томпсона у Имотском вијориле су се заставе ХОС, горјеле су бакље, доминирао је усташки поклич "За дом спремни!", а из једног кафића чула се и усташка будница "Ево зоре, ево дана", пјесма позната и као "Јуре и Бобан", коју су многи од окупљених на тргу запјевали.

У понедјељак, 5. августа, у Книну се на 29 година од злочиначке војно-полицијске акције "Олуја", коју Хрватска обиљежава као "дан побједе", из кафића орила пјесма "Ево зоре, ево дана", хрватска усташка војна пјесма која велича усташке осуђене ратне злочинце, логоре током НДХ и србофобију.