latinica  ћирилица
07/08/2024 |  18:01 ⇒ 18:02 | Аутор: СРНА

Нешић: Иницијатива о смјени Галића упућена на усаглашавање

Савјет министара на сједници, која је у току, није се изјаснио о иницијативи министра безбједности Ненада Нешића за разрјешење замјеника директора Агенције за истраге и заштиту БиХ Зорана Галића и она је упућена на усаглашавање.
Ненад Нешић - Фото: РТРС
Ненад НешићФото: РТРС

Нешић је Срни рекао да је иницијатива упућена на усаглашавање због чињенице да "Бошњаци затежу".

Галић, који је побјегао у Хрватску, осумњичен је за примање дара и злоупотребу положаја док је био директор Граничне полиције БиХ.

Приједлог за смјену Галића услиједио је након једногласне одлуке Независног одбора Парламентарне скупштине БиХ да треба да буде разријешен са мјеста замјеника директора Сипе.

Галић је био мета полицијске акције "Кингс" у којој је требао бити ухапшен јер је осумњичен за примање дара и других облика користи и злоупотребу положаја или овлаштења док је био директор Граничне полиције БиХ.

Припадници Сипе ухапсили су 9. јула помоћника командира Јединице Граничне полиције Требиње Благоја Миловића и држављанина Хрватске Ивицу Багу због организованог криминала, недозвољеног ромета акцизних производа, злоупотребе положаја или овлаштења и других кривичних дјела.

Из Тужилаштва БиХ је наведено да Галић није нађен у мјесту становања јер му је неидентификована особа дојавила да би могао бити ухапшен. Осумњичени Галић је, након добијених информација, 8. јула послије подне илегално прешао границу БиХ и побјегао у Хрватску, гдје се и сада налази.

Према доступним информацијама, он је на боловању и налази се на лијечењу у Хрватској, о чему је говорио његов адвокат.

У Суду БиХ Срни је речено да ће овај суд у законском року донијети одлуку о приједлогу Тужилаштва БиХ за одређивање притвора и расписивање потјернице за Галићем, који је запримљен јуче.